Oljepengebruken i statsbudsjettet er uansvarlig, mener Senterpartiet. I likhet med Arbeiderpartiet bruker Sp 2 milliarder kroner mindre i sitt alternative budsjett.

– Oljefondet er vår felles sparekonto. Vi kan ikke tillate oss å gjøre opp budsjettet med å tappe mer fra fondet ved enhver anledning, sier partileder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Han viser til at regjeringen det siste året har økt oljepengebruken fire ganger.

– Det er ikke ansvarlig på sikt å plusse på enkeltbudsjett med mer midler enn den langsiktige avkastningen gir grunnlag for, framholder Vedum.

– Signaleffekt

I forslaget til statsbudsjett legger regjeringen opp til å bruke 164 milliarder oljekroner. Det er 17 milliarder kroner mer enn i år, 41 milliarder mer enn i de rødgrønnes siste budsjettforslag og 31 milliarder kroner mer enn under finanskriseåret 2009.

– Stortinget må overstyre regjeringen slik at økningen i oljepengebruk blir redusert, sier Vedum.

Han medgir at et kutt på 2 milliarder kroner ikke er særlig stort, men framholder at det vanligvis er slik at opposisjonspartiene legger seg på samme pengebruk som regjeringen i utarbeidelsen av alternative budsjetter.

– Det er en regjerings oppgave å legge de ansvarlige rammene for et statsbudsjett. At vi kutter oljepengebruken med 2 milliarder kroner er først og fremst et viktig signal om at utviklingen under dagens regjering går i gal retning, sier Vedum.

Han forteller at Sp henter inndekning fra en høyere skatteinngang enn regjeringen legger opp til.

Ap-kutt

Også Arbeiderpartiet går inn for en oljepengebruk som er 2 milliarder kroner lavere enn den regjeringen legger opp til.

– Statsminister Erna Solberg (H) klarer ikke holde fingrene unna godteskålen, sa Aps finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen til Dagens Næringsliv tidligere denne måneden.

Hun anklaget regjeringen for en oljepengebruk som ligger dramatisk mye høyere enn det Stoltenberg-regjeringen sto for.

At Ap i likhet med Sp også bare kutter beskjedne 2 milliarder har sin forklaring, mener hun. Ifølge Marthinsen er nivået på linje med det som var tilfellet i den rødgrønne regjeringsperioden.

– Da økte oljepengebruken stort sett mellom 12 og 15 milliarder per år. Nå legger vi oss i overkant av det intervallet, noe som kan forsvares gitt den moderate avmattingen vi ser i økonomien, uttalte hun til avisen.

Det tredje rødgrønne partiet SV har ennå ikke avgjort oljepengebruken i sitt alternative budsjett. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.