– Beslutningen er klart innenfor folkerettens rammer. Sivilbefolkningen har åpenbart et behov for beskyttelse, og det irakiske folk har selv bedt det internasjonale samfunnet bidra i kampen mot ISIL, sier leder Anniken Huitfeldt (Ap) i Stortingets utenrikskomité til NTB.

Hun mener situasjonen for sivilbefolkningen i Irak hadde vært enda verre om ikke USA hadde intervenert.

Beslutningen om å sende norske soldater til Irak og Afghanistan får imidlertid ikke SVs tilslutning.

Partileder Audun Lysbakken frykter vestlig militær tilstedeværelse gjør vondt verre.

– Jeg er sterkt skeptisk til forestillingen om at en USA-ledet aksjon vil føre til stabilitet eller nedkjempelse av ISIL, sier Lysbakken til NTB. ISIL er et annet navn på opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

SV-lederen er også kritisk til norske bidrag i Afghanistan og mener engasjementet burde ha vært avsluttet for lenge siden.

– Intervensjonene i Irak og Afghanistan har hatt katastrofale følger. Nå er vår konkrete frykt at vestlige soldater i Irak vil øke oppslutningen om ISIL, sier Lysbakken, som er redd for at situasjonen på nytt kan bli fastlåst og langvarig.

At regjeringen skal redegjøre for sin beslutning for Stortinget, som dermed kan debattere saken, er noe han finner positivt og helt nødvendig.

Senterpartiet støtter heller ikke at Norge bidrar militært i Irak, sier utenrikspolitisk talskvinne Liv Signe Navarsete.

– Norge bør heller bidra humanitært, sier Navarsete til NTB etter at Stortingets utvidede utenrikskomité torsdag ettermiddag ble orientert av regjeringen om Norges innsats i Irak.

– Hva er det vi kan bidra med som ikke USA har klart på elleve år? spør hun.

Navarsete frykter at et militært bidrag fra Vestens side vil styrke IS og bidra til økt rekruttering til opprørsgruppen. Hun gleder seg imidlertid over at regjeringen må komme til Stortinget for å redegjøre for sin beslutning, hvilket åpner for debatt om spørsmålet i nasjonalforsamlingen.

Les også:
Norge sender soldater til Irak og Afghanistan
KrF sier ja til norske Irak-soldater  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.