- Etter et fall i fjor høst, har boligprisene tatt seg betydelig opp i år. Vi har en betydelig underliggende vekst i boligprisene som gir grunn til uro, sier finanstilsynsdirektør Morten Baltzersen.

Finanstilsynet legger idag frem rapporten "Finansielle utviklingstrekk 2014". Samtidig legger de frem Finanstilsynets boliglånsundersøkelse.

- Utviklingen fremover er usikker. Det er flere typer sjokk som kan ramme norsk økonomi og norske finansinstitusjoner, og den høye husholdningsgjelden og de høye boligprisene gjør oss sårbare, sier Baltzersen.

Boliglånsundersøkelsen viser at bankene har økt andelen lån med høy belåningsgrad sammenlignet med tidligere år.

- Det kan indikere at kredittpraksis er lempet i flere banker, skriver tilsynet i rapporten.

Det er særlig unge låntakere som har høy belåning av boligen.

Økning i lån som overstiger boligens verdi

Låntakere under 35 år hadde i gjennomsnitt en belåningsgrad på 77 prosent, mens for øvrige låntakere var gjennomsnittet 61 prosent. Det er også de unge låntakerne som har høyest andel lån utover 85 prosent belåningsgrad, og andelen økte fra 27 prosent i 2013 til 34 prosent i 2014.

Flere lån var også høyere enn boligens verdi, og andelen økte til 10 prosent fra 9 prosent i fjor, viser undersøkelsen.

Bankene innhentet tilleggssikkerhet for 38 prosent av lånene med belåningsgrad over 85 prosent gitt til unge låntakere. Andelen lån utover 85 prosent er beregnet til 21 prosent når tilleggssikkerhet regnes med.

Låntakere som benyttet lånet til boligkjøp, hadde særlig høy belåningsgrad. Undersøkelsen viser at 31 prosent av alle lån gitt til boligkjøp hadde over 85 prosent belåningsgrad. For nesten en tredjedel av disse lånene var lånebeløpet høyere enn boligens verdi. Sammenlignet med fjorårets undersøkelse økte andelen med 8 prosentpoeng.

Flere med lav sikkerhet

For lån til unge låntakere hvor formålet var kjøp av bolig, gikk 46 prosent utover 85 prosent belåningsgrad, en økning på 11 prosentpoeng fra i fjor. Hoveddelen av disse lånene lå også over 90 prosent belåningsgrad. Andelen lån gitt til boligkjøp med belåningsgrad utover 90 prosent utgjorde 34 prosent for unge låntakere og 24 prosent for alle låntakere, viser undersøkelsen.

Det var stilt tilleggssikkerhet for 38 prosent av lånene som gikk utover 85 prosent belåningsgrad for unge låntakere, mens for øvrige låntakere var det 53 prosent som stilte tilleggssikkerhet. Dersom det tas hensyn til tilleggssikkerhet, falt andelen lån med belåningsgrad utover 85 prosent til 28 prosent for yngre låntakere og 9 prosent for øvrige låntakere.

I enkelte av lånesakene i undersøkelsen hadde låntaker også startlån i Husbanken med sikkerhet i boligen. Denne samfinansieringen var i hovedsak benyttet av yngre låntakere.

Av totalt antall lån til boligkjøp inngikk startlån som del av samlet finansiering i 3 prosent av sakene. Av disse var det 7 prosent som hadde belåningsgrad utover 85 prosent. Nesten ingen av disse låntakerne hadde stilt tilleggssikkerhet, viser undersøkelsen.

Flere dropper avdrag

Etter et fall i 2012 og 2013 økte andelen lån med avdragsfrihet til 14 prosent i 2014. Av lånene med over 70 prosent belåningsgrad hadde 12 prosent avdragsfrihet. I tillegg har lengden på perioden for avdragsfrihet økt fra i overkant av av tre år til fire år, viser undersøkelsen.

- Et økende gjeldsnivå og større ubalanse i forhold til inntekten gir grunn til bekymring for husholdningenes finansielle situasjon. Det er også bekymringsfullt at bankene innvilger en økende andel lån og rammekreditter med lavere sikkerhetsmarginer i forhold til boligens verdi, skriver Finanstilsynet.

Samtidig blir kriteriene for vurdering av kundens betjeningsevne i stor grad fulgt opp av bankene, og på dette området har det vært en forbedring sammenlignet med fjorårets undersøkelse.

 

Les også:
- Bør ta høyde for boligprisfall

- Boliglånskundene burde også lide 
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.