Regjeringens forslag om å øke grensen for momsfri netthandel til 500 kroner er møtt av massiv kritikk fra handelsnæringen.

Om det blir noe av, er fremdeles i det blå. Høyre og Frp har i utgangspunktet ikke flertall for forslaget. Mens Krf sier blankt nei, mener Venstre at det holder å øke grensen til 350 kroner.

Finanspolitisk talsmann Gjermund Hagesæter i Frp understreker at partiet er «åpent for å diskutere det meste» under budsjettforhandlingene denne uken. Samtidig gir han uttrykk for at slaget om netthandel i alle fall ikke blir det mest tidkrevende.

- I morgen tidlig skal vi gå gjennom en del vanskelige punkter. Da er ikke netthandel blant sakene vi vil bruke mye tid på, sier Hagesæter til Dagens Næringsliv torsdag kveld.

- Hvor viktig er denne saken for Frp i dag?

- For oss er det viktig å levere på det vi lovet før valget. I forhandlingene blir det å gi og ta, svarer han.

Står fast

Han understreker samtidig at partiet står fast ved forslaget.

- Hvorfor er dette en viktig sak?

- Skatter og avgifter har alltid vært viktig for Frp. Dette handler om en grense som har stått uendret i veldig mange år. Her er forbrukerperspektivet viktigere enn næringsperspektivet, svarer Frp-politikeren.

- Åpenlyst ikke et vekstfremmende tiltak.

- Det har du for så vidt et poeng i. Dette faller ikke under kategorien vekstfremmende skatte- og avgiftskutt, svarer han.

- Ikke så dramatisk

Hagesæter mener reaksjonene fra handelsnæringen er sterkt overdrevet. Hovedorganisasjonen Virke har snakket om at så mange som 10.000 arbeidsplasser kan gå tapt.

- Vi mener dette er feil. Konsekvensene er ikke så dramatiske, sier Frp-politikeren.

- Norske nettbutikker melder at de vil flytte til utlandet.

- Jeg skjønner argumentasjonen, men de må selv vurdere hvor de ønsker å legge sin nettbutikk. Vi kan ikke hindre dem i å flytte nettbutikken sin til Sverige, svarer Hagesæter

- Kan det bli aktuelt å gjøre en nærmere utredning før den endelige beslutningen om å øke grensen vedtas?

- I mitt hode har jeg selvfølgelig tanker om hva som kan bli resultater av forhandlingene, men det vil være feil å gi noen signaler i dag, sier Hagesæter.

- Kroken på døren

Onsdag sa innehaver Sverre Kloumann av Lille Vinkel Sko til TV2 at han står i fare for å måtte stenge dørene dersom forslaget blir en realitet.

Det var finansminister Siv Jensens far, Tore Jensen, som i sin tid etablerte skobutikken. I dag består den av syv vanlige filialer og en internettavdeling.

Førsteamanuensis Bendik Samuelsen ved Institutt for markedsføring ved Handelshøyskolen BI, mener det ikke er snakk om tomme trusler.

- Det er nok et faktum at svært mange i varehandelen har veldig lave marginer. Dersom ytterligere fortjeneste forsvinner, kan det bety kroken på døren for mange. Så er det nok litt variasjon på hvor stor andel av volumet som består av varer til rundt og under 500 kroner, men dette gjelder særlig faghandelen, sier han til Dagens Næringsliv.

- Samtidig kjøper vi stadig flere varegrupper på nett. Det er liten grunn til å tro at denne utviklingen reverseres, mener Samuelsen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.