Dermed går det mot et såkalt forhandlingsteknisk brudd, det vil si at forhandlingene om neste års statsbudsjett løftes ut av finanskomiteen og opp til parlamentarisk ledernivå. Ifølge DNs kilder vil det trolig skje i løpet av et døgn.

Les også: Uvisst når budsjettforhandlingene fortsetter

– I dag skulle vi i realiteten vært ferdige, derfor hadde vi planlagt gruppemøte. Men vi registrerer at vi på langt nær er i mål, sa KrF-leder Knut Arild Hareide etter at han har møtt partigruppen i Stortinget mandag ettermiddag.

Det første tilbudet regjeringspartiene la frem i forrige uke hadde en samlet omprioritering på 2,2 milliarder kroner, det samme beløpet som ble flyttet på i fjor etter forhandlingene med støttepartiene Venstre og KrF om tilleggsproposisjonen.

Det tredje tilbudet, som Venstre og KrF fikk søndag, var jekket opp til mellom 5 og 6 milliarder. Summen dekker altså både nye utgiftsposter og inndekning. Rammen for oljepengebruk er den samme som i regjeringens fremlagte statsbudsjett.

Tre vanskelige saker

DNs kilder påpeker at det er de tre kjente problemsakene som fortsatt står igjen som de vanskeligste: Klima, sosial profil og formuesskatt.

Sentrale kilder i Venstre understreker overfor DN at regjeringspartiene ikke er i nærheten av å ha kommet med et godt nok tilbud. De forslag til løsninger som regjeringspartiene har kommet med er i følge Venstre kun mindre justeringer og ikke de hovedgrepene som må til for å synliggjøre at KrF og Venstre entusiastisk kan stille seg bak en budsjettavtale.

I regjeringspartiene derimot påpekes det en annen årsak til at en løsning ikke er nær: Støttepartienes motvilje mot å legge frem en klarere kravliste. Overfor DN luftes blå frustrasjon over at støttepartiene bare sier "at vi må ha noe mer på det" uten at det fremlegges en konkret kravliste. Ifølge regjeringspartiene er det bare reelle forhandlinger på et par punkter der begge parter har beveget seg.

Intet nytt i dag

KrF valgte i dag å gjennomføre et gruppemøte for å orientere om budsjettforhandlingene.

– Jeg tror det er en god dialog mellom dem som sitter og forhandler i finanskomiteen, men det må være enda større vilje til å flytte på større og viktige saker, sa Hareide etter møtet.

Han nevner tidlig innsats i skolen og to barnehageopptak i året som to saker som er viktig for KrF, i tillegg til «sosialt ansvar» og familiesaker.

I Venstre var oppfatningen det som til nå lå på bordet var så dårlig at det ikke var noe poeng å avholde gruppemøte. Partiet skal i dag ha et ordinært sentralstyremøte, der tema ikke er budsjett, men der det kommer til å bli informert om situasjonen.

Det ligger ikke an til noe nytt forhandlingsmøte i dag.

Les også:

Grønt lys for Mohns superrigger

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.