Natt til den attende forhandlingsdagene fikk budsjettet endelig sin løsning.

- Vanligvis skjer det lite i Norge om natten, men slik var det ikke i natt. Regjeringspartiene, Kr. F og Venstre ble enige om en budsjettpakke, skriver Nordea i sin morgenrapport.

Fristen for å bli enige om statsbudsjettet var satt til klokken 18 fredag, og det ble en lang natt for forhandlerne.

- Klokken rundet 4.30 før forhandlerne fra Høyre, Fremskrittspartiet (Frp), Venstre og Kristelig Folkeparti (KrF) kunne komme ut, den ene mer grå i fjeset enn den andre, og melde at de var kommet i mål, opplyser NTB fredag morgen.

Innholdet er ikke offentliggjort, fordi partienes stortingsgrupper først skal godkjenne det. Det skjer klokken 9.30 i dag. 

Det er fredagens viktigste makrohendelse, av det som er varslet.

Tror rammen står fast

Selv om forhandlingene har vært intense, er det imidlertid ikke ventet store endringer fra det første budsjettforslaget regjeringen la frem.

- Vi går ut fra at totalrammen for budsjett er den samme som det regjeringen presenterte. Selv om enighet ble oppnådd langt på overtid, er det ingen som egentlig har trodd at det kunne bli regjeringskrise allerede i år, skriver Nordea.

DNB Markets viser til at den blåblå regjeringen ikke er levedyktig uten KrF og/eller Venstre.

Rundt 6 milliarder kroner skal være flyttet på i budsjettforliket, der hovedsak for Venstre og KrF har vært å bedre den sosiale profilen i regjeringens opprinnelige forslag.

Det er kommet flere budsjettlekkasjer:

TV 2: 500-kronersgrensen kuttes

Frp måtte betale for bensinseier  

Tror oljepengebruken ligger fast

I det første budsjettforslaget foreslo regjeringen å bruke 164 milliarder oljekroner i budsjettet. Det tilsvarer tre prosent av verdien av Oljefondet.

- Vi er ganske sikre på at forliket ikke er smurt med flere oljemilliarder, siden både Venstre og KrF i sine alternative statsbudsjett foreslo å bruke færre oljemilliarder enn regjeringen, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets i sin morgenrapport fredag.

Venstre foreslo å redusere oljepengebruken med 3 milliarder kroner, og KrF ville legge seg 2,5 milliarder kroner under H og Frps forslag.

- Dermed ligger det fortsatt an til underskudd på 164 mrd. kroner og en impuls på 0,6% av Fastlands-BNP neste år. Dette vil dempe virkningene av oljebremsen, skriver Dørum.

Les: Enighet i budsjettforhandlingene i natt

Frp måtte betale for bensinseier

 

Les også: Flere mottar kontantstøtte i utlandet

EU-kommisjonen legger frem stor investeringsplan (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.