I natt ble regjeringspartiene, KrF og Venstre enige om en budsjettpakke. Innholdet blir først kjent etter at stortingsgruppene har behandlet det, og disse møtene ble innledet klokken 9.30.

Det har imidlertid blitt lekket fra budsjettet:

  • Rundt 6 milliarder kroner skal være flyttet på i budsjettforliket.
     
  • Det foreslås nå at tollfrigrensen for netthandel skal heves 350 kroner, ikke til 500 kroner, ifølge TV2.
    Les:  TV 2: 500-kronersgrensen kuttes

- Det reelle tallet er nesten 440 kroner  

  • For første gang blir ikke bensinavgiften økt i statsbudsjettet. Til gjengjeld har Fremskrittspartiet måttet akseptere at strømmen blir dyrere. Elavgiften settes nemlig opp som en del av miljøpakken Venstre og KrF fikk gjennomslag for da de aksepterte at diesel- og bensinavgiftene ikke skal prisjusteres.  Miljøpakken omfatter billigere biodrivstoff, billigere hybridbiler og mer til kollektivtrafikk og jernbane.
    Les: Frp måtte betale for bensinseier
     
  • Venstre og KrF har fått gjennomslag for å bedre den sosiale profilen i regjeringens opprinnelige forslag. Det innebærer blant annet at kuttet i barnetillegget til uføre blir mindre dramatisk. Ifølge NRK gjøres dette konkret ved at man beholder en behovsprøvd ordning, samtidig som det settes et øvre tak for støtte til barnerike familier – 95 prosent av tidligere inntekt.
     
  • Kuttet i overgangsstønaden for enslige forsørgere utsettes også, samtidig som skatteklasse 2 beholdes. I tillegg blir kuttene i formuesskatten noe moderert, men sannsynligvis ikke tilstrekkelig til at alle i KrF vil være fornøyde med akkurat dette.
     
  • Minstefradraget økes, noe som kommer de lavest lønte til gode.
     
  • Ifølge NRK er det satt av 500 millioner kroner til et mer fleksibelt barnehageopptak.
     
  • Økt lærertetthet på de to første klassetrinnene blir det også.
     
  • Det var forslått å kutte midlene til skogvern med 211 millioner kroner til 120 millioner kroner. I budsjettforliket reverseres dette, slik at det blir bevilget like mye penger som ifjor.

  • Den kulturelle spaserstokken er på plass.

  • Mediemoms: Både nullmoms og 8-moms skal notifiseres hos ESA. Løsning velges senere.

     

     

– Når møtene er avholdt, og vi forhåpentligvis har fått tilslutning, så vil det bli en pressekonferanse i Vandrehallen der en avtale kan signeres, fortalte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland til NTB fredag morgen.

Tøffe forhandlinger

Regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet har forhandlet med støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti i snart tre uker. Det var altså i natt, natt til den 19. dagen, at forhandlingslederne kom frem til en budsjettpakke de kunne være enige om. Det var satt en frist til fredag klokken 18.

– Det er klart at dette er ikke det budsjettet Venstre la fram, men vi har hatt noen klare prioriteringer og det håper jeg vises, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB da enigheten var et faktum.

– Det vil alltid være ting å være misfornøyd med, men helheten kan jeg trygt anbefale for KrFs stortingsgruppe, sa KrF-leder Knut Arild Hareide på vei ut.

– Dette er en skisse hvor alle partiene har fått satt fotavtrykk, sa Høyres Trond Helleland.

Ofret hjertesaker

For Frp har budsjettforhandlingene vært en hard tørn. Partiet er ferskt i regjering, og har for første gang lagt frem et statsbudsjett.

Fremskrittspartiet har måttet ofre den ene hjertesaken etter den andre i de tøffe budsjettforhandlingene med Venstre og KrF.

Partiet, som i flere år har blitt beskyldt for å legge opp til uansvarlig pengebruk, har nå blitt sterkt kritisert av egne tillitsvalgte for å ha forlatt Frps kjernesaker.

Les: Frp måtte betale for bensinseier

Velgerflukt

Også velgerne er misfornøyde med hva Frp så langt har fått til som regjeringsparti. Ifølge DNs ferske  har ikke oppslutningen vært svakere i løpet av den tiden som er gått siden Siv Jensen overtok som partileder etter Carl I. Hagen i 2006. Den gangen hadde partiet 28,8 prosents oppslutning og vokste videre til 34 prosent i august to år senere.

Et år i regjering har kostet. På DNs partibarometer for november er oppslutningen nede på 10,7 prosent.

Les:  Jensens største nedtur

 

Les også: - Ingenting er sikkert ennå

Siv Jensen trygg på at Frp-saker er ivaretatt

 

- Vanligvis skjer det lite i Norge om natten, men slik var det ikke i natt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.