Fremskrittspartiets parlamentariske leder Harald T. Nesvik sa rett ut på Frps hjemmeside at han er svært lei seg for at Venstre og KrF har presset gjennom plastposeavgiften og økt elavgift.

Frp-nestleder Per Sandberg fortalte at «vi har holdt oss for nesa» med tanke på fotavtrykkene fra Venstre og KrF – fordi det har gjort budsjettet dårligere.

Striden om bil- og bensinavgifter forsuret klimaet i forhandlingsrommet.

– Sånn kan vi ikke gjøre det neste år, lød det fra en aktør fredag.

Bensinavtale

Venstre-leder Trine Skei Grande sier at det ikke blir nye forhandlinger om neste års budsjett før bensinkrangelen er parkert, og Venstre og KrF har fått gjennom at dette spørsmålet skal løses før neste års budsjettsamtaler.

– Vi har en avtale om at vi skal bli enige om bilavgifter og drivstoffavgifter før man legger fram et budsjett. Det er ganske viktig for oss at det står i avtalen, sier hun.

Kort sagt ønsker Venstre å gjøre det dyrere å fylle tanken. Frp kjemper for å få bensinavgift og andre veiavgifter ned. Denne gang gikk Frp av med seieren, mens Grande pekte på at avgiftsendringene vil trekke de samlede klimautslippene ned.

Ta lærdom

KrF-leder Knut Arild Hareide sier følgende om prosessen:

– Jeg tror vi kan ta lærdom av den. Det kan helt sikkert Venstre og KrF, men jeg tror også regjeringen har noe forbedringspotensial.

Også fra Frp-hold blir det pekt på at man «må se på prosessen» i forkant av neste års forhandlinger, med et mål om at de fire partiene er bedre samkjørt før selve samtalene starter.

Poseavgift

Mens de fire borgerlige partiene har forhandlet, har Arbeiderpartiet steget på meningsmålingene og Frp dalt.

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det nye statsbudsjettet har en usosial profil.

– Dette budsjettets store satsing, kuttet i formuesskatt, går til dem som har mest fra før, sier Ap-lederen.

Han legger til at reduksjonene i inntektsskatten er så beskjedne at for en vanlig familie er de er spist opp dersom de tar med seg to plastposer hjem fra butikken etter at de har handlet.

Rikes kontoer øker

SVs finanspolitiske talsmann Snorre Valen mener de fire borgerlige har laget et grått miljøbudsjett som i tillegg gir økte forskjeller.

– De største satsingene er på bankkontoene til de rikeste menneskene i Norge, sier han.

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener at et svært dårlig budsjett nå bare er dårlig. KrF og Venstre har brukt mye tid på å få til lite i forhandlingene, mener han.

– For fremtiden

Statsminister Erna Solberg (H) mener statsbudsjett er laget for en framtid der vi blir flere eldre og hvor oljeinntektene krymper.

Samtidig har hun tatt lærdom av de langdryge forhandlingene.

– Det kan være at vi bør bli flinkere til å diskutere store saker på forhånd. Da vil vi få en større klarhet i hvor ambisjonsnivået vil ligge, sier hun.

Skatt og avgifter

Rundt 6,3 milliarder kroner har byttet plass i løpet av forhandlingene. Resultatet er flere avgiftsskjerpelser, blant annet på elavgiften, plastposer og flyreiser.

Regjeringens opprinnelige forslag om å øke innslagspunktet i formuesskatten fra 1 til 1,2 millioner kroner består. Satsen reduseres til 0,85 prosent, mens innslagspunktet økes.

Budsjettforliket setter av vel 200 millioner kroner mer til 2.600 flere barnehageplasser og flere opptak. Et tilsvarende beløp går til tidlig innsats i skolen gjennom økt lærertetthet fra 1. til 4. klasse.

Regjeringens forslag om å kutte støtten til den kulturelle spaserstokken utgår, bistandsprosenten består og pressestøtten overlever.

Les også:
Høyre faller tilbake  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.