Uten investeringer og politisk vilje blir det ingen sikkerhet, var budskapet fra Stoltenberg i møte med parlamentarikere fra forsvarsalliansens 28 land i Haag mandag.

– Og uten sikkerhet blir det lite annet. Ingen sikkerhet: ingen velstand, ingen frihet, sa Stoltenberg og brukte talen til å be de folkevalgte om å sørge for større forsvarsbudsjetter på hjemmebane.

Russland bygger

På toppmøtet i Wales ble NATO-landene i høst enige om å bruke 2 prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar innen ti år. Til nå er det bare fire land som innfrir det målet.

Norge ligger på rundt 1,6 prosent, selv med en styrking av budsjettet.

Mens NATO til sammen har kuttet pengebruken med 20 prosent, har Russland de siste fem årene styrket forsvarsinvesteringene sine med 50 prosent, påpeker Stoltenberg.

– Vi har også utsatt nye investeringer, redusert øvelsene våre og kuttet i vedlikehold, sier Stoltenberg etter flere harde økonomiske år i Europa.

Stoppe kuttene

– I fredeligere tider var det riktig å kutte forsvarsutgiftene. Men vi lever ikke i fredelige tider. Så nå er det riktig å stoppe kuttene og øke forsvarsutgiftene, understreker NATO-sjefen.

Han peker på uro og konflikt like ved NATOs grenser i både øst og sør sammen med nye utfordringer som nettangrep.

– Vi må møte disse utfordringene. Vi må ha større væpnede styrker med bedre utstyr, sier han.

– Truslene er reelle.

Les også:
Elkem vil kjøpe Rec Solar
Fredriksen bekrefter bud på Norwegian Property
250.000 dansker kan bli ruinert ved sykdom
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.