– Skatteoppkrevingen blir verken bedre eller enklere ved å flytte den til staten. Dette er utredet mange ganger tidligere og vraket hver gang. Her risikerer vi å ødelegge gode lokale fagmiljøer, sier forbundsleder Erik Kollerud i Delta.

Rundt 360 av YS-forbundet Deltas medlemmer er på skattekontorer rundt om i kommunene.

Også SVs kommunalpolitiske talsperson Karin Andersen reagerer på forslaget.

– SV er uenig med regjeringen i at det er klokt å statliggjøre den kommunale skatteinnkrevingen, sier hun.

Heller ikke Unio-leder Anders Folkestad er begeistret.

– Dette er nok et eksempel på at forenkling og større og mer robuste enheter ikke betyr forbedring. Det er et paradoks at en legger ned kontorer som har vist seg å være veldig effektive, sier han.

– Enklere

Skattedirektør Hans Christian Holte overleverte mandag en rapport til finansministeren.

Direktoratet har utredet hvordan kommunenes skatteoppkreverfunksjon kan overføres til Skatteetaten. Overføringen er ett av flere tiltak regjeringen ønsker å sette i gang i håp om å få en bedre og mer helhetlig skatte- og avgiftspolitikk.

Forslaget innebærer en reduksjon i antall skatteoppkreverkontorer fra 288 til 27. Det vil bety at det kuttes 526 årsverk i sektoren, samtidig som arbeidsgiverkontrollen styrkes med 29 årsverk. Grepene skal gi en årlig innsparing på 370 millioner kroner.

– Denne endringen vil skape større og bedre fagmiljøer, gi styrket innsats mot svart økonomi og økt likebehandling og rettssikkerhet, sier Jensen (Frp).

Hun understreker overfor NTB at arbeidet handler om å gjøre skatte- og avgiftsinnkrevingen enklere og mer forståelig.

– Fungerer godt lokalt

Men Kollerud mener dagens ordning fungerer godt.

– Det som skal kreves inn, kreves allerede inn. Dette dreier seg om både rettssikkerhet, tillit, brukervennlighet, åpenhet, nærhet, demokrati og innsyn, sier han.

Kollerud synes det er underlig å flytte oppgaver fra kommunene til staten samtidig som regjeringen ønsker større og mer robuste kommuner.

– Dette henger ikke sammen. Her flyttes det oppgaver og funksjoner stykkevis og delt, sier han.

Både Folkestad og SVs Andersen mener skatteinnkrevingen er godt ivaretatt lokalt. Andersen viser til rapporter fra kemnerforeningen som viser at de kommunale kemnerne er mer effektive enn statlige:

– Et lite effektivitetstap på innkreving vil jo spise opp en tenkt innsparing på et blunk.

Mer robuste enheter

Forslaget skal sendes ut på høring innen slutten av 2014, og endringene skal etter planen tre i kraft 1. januar 2016. En politisk behandling av saken kan komme til våren.

Skattedirektøren viser til fire konkrete forslag i rapporten: Den tar til orde for mer effektiv oppgaveløsing med færre, større og mer robuste enheter. For det andre vil bekjempelsen av svart økonomi bli styrket gjennom at arbeidsgiverkontrollen tilføres ressurser. Dessuten vil forslaget, om det blir satt ut i livet, gi økt rettssikkerhet og større muligheter og sikre likebehandling av like saker.

– For det fjerde vil det bli en forenkling for de skatte- og avgiftspliktige, som får én etat å forholde seg til, sier Holte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.