-Det er viktig å ikke være naive, tro at korrupsjon bare forekommer  hos andre. Kommunesektoren forvalter enorme summer - 435 milliarder kroner, sier Sanner.

I dag holder kommunenes organisasjon KS og Transparency International stor konferanse om etikken i sektoren.  Statsråden innleder.  Hans departement har i samarbeid med de to organisasjonene finansiert en ny  håndbok  som veileder om hvor varsellampene bør blinke. Den skal nå distribueres til alle landets kommuner.

Flere farer

- Det er klart de etiske spørsmålene opptar meg. Både politikere,  kommunale ledere og ansatte er avhengige av tillit.  Håndboken handler om hva som skal til for å opprettholde tilliten, sier Sanner til DN.

- Men hvor omfattende  tror du korrupsjonsproblemene i norske kommuner er?

-Det handler kanskje sjelden om store pengeoverføringer. Men farvannet kan lett bli urent. Det kan handle om vennetjenester, om å motta gaver eller å se lettere på noen søknader.  Flere ulike forhold er aktuelle,  dette er ikke avgrenset til store pengebeløp, sier statsråden.

Ifølge Sanner skal den nye håndboken gi politikere og ledere et bedre verktøy  til å analysere mulige problemer og gjøre noe med dem.

-Den kan bidra til å etablere gode kontrollsystemer, avdekke snusk, sikre tillit og åpenhet. Det er viktig  å styrke kommunenes etiske immunsystem, sier Sanner.

Statsråden peker også på at et nytt kommunevalg ikke er langt unna.

-Da kan den nye håndboken inngå i folkevalgtopplæringen av de nye som følger etter valget  sier han

 

  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.