20 år etter Norges nei til EU har Norge innført 10.000 av Unionens regler. Men europaminister Vidar Helgesen byr ikke opp til ny medlemskapsdebatt.

Om få dager er det nøyaktig 20 år siden Norge avviste EU – for andre gang.

– Det hadde vært betydelig mer innflytelse involvert i å sitte ved bordet der. Men det er rammebetingelsene vi jobber innenfor, sier Helgesen på besøk i Brussel.

Han møter et pressekorps bestående av to norske journalister etter et møte i EØS-rådet, det viktigste treffpunktet Norge har med EU.

Norge sa nei

I 1994 var Helgesen Høyres ja-general og trodde på en stemningsendring i folket. Den kom ikke. 28. november sa 52,2 prosent av nordmenn nei.

– Den kvelden var en nedtur, sier Helgesen.

20 år senere vil han fortsatt stemme ja «hvilken som helst dag», men nå har han i stedet ansvaret for å prøve å styrke norsk innflytelse i prosessene som leder til stadig nye EU-regler i EØS-avtalen.

10.000 av dem er det blitt på 20 år.

– Det er klare begrensninger når det gjelder den politiske tilgangen, sier han til NTB.

– Det må vi kompensere på gjennom målrettede samtaler med EU-kommissærer og mer arbeid opp mot Parlamentet. Og det blir stadig viktigere for oss å arbeide aktivt overfor hovedsteder, for mye av de viktige beslutningene drives derfra.

Motstand

Også uten medlemskap skjer tre firedeler av Norges utenrikshandel med EU. Nesten alt olje- og gassalg går til europeerne.

Nordmenn sier de føler seg tett knyttet til Europa, men over to av tre sier i dag nei til medlemskap. Langt flere enn i 1994.

– EU har de siste årene bare dreid seg om krise, og det gjør det fortsatt, sier Helgesen og mener dette forklarer mye av skepsisen.

– Jeg ser jo hvor landet ligger opinionsmessig, fortsetter han om hvorfor han ikke vil sette medlemskap på dagsordenen igjen.

– Jeg har aldri lagt skjul på at jeg er for norsk EU-medlemskap. Men politikk er også å forvalte velgernes mandat, og de gikk i 2013 til et valg hvor EU-medlemskap ikke var et tema i det hele tatt.

Europaministeren er imidlertid sikker på at spørsmålet vil dukke opp igjen.

– At det kommer igjen på et eller annet tidspunkt, det er det ingen tvil om – om det er om fem år eller femti.

EØS

EØS-avtalen ble mellomløsningen i 1994. Intet medlemskap, men tilgang til EUs indre marked om Norge følger Unionens regler. Hovedbildet mener Helgesen er at EØS fungerer etter hensikten: å sørge for adgang til Norges viktigste markedsplass.

– Det som nok er underkommunisert i offentligheten, er at absolutt alle samfunnsområder i Norge påvirkes av EU hver dag, mener han.

Med sikkerhet tilbake som høyaktuelt tema i Europa 25 år etter Berlin-murens fall, mener han at Norge i tillegg har et nytt dilemma.

– Det er to organisasjoner som er viktige for sikkerheten i Europa, og Norge sitter bare ved bordet i den ene av den, sier han etter at regjeringen har valgt å følge samtlige EU-vedtak mot Russland.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Helgesen glad for EU-nei til «velferdsturisme»