– Ledigheten gikk litt ned i november etter at den har steget siden august. En del av nedgangen skyldes at mange startet i arbeidsmarkedstiltak denne måneden, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Antall arbeidsledige falt med 400 i november, ifølge sesongjusterte tall fra NAV.

I november var 71.000 personer registrert som helt ledige hos NAV. Det er 2.800 flere enn for ett år siden. Arbeidsledigheten er nå på 2,6 prosent av arbeidsstyrken, og det er det samme som i november i fjor.

Summen av helt ledige og arbeidssøkere på tiltak var på 83 700 personer, tilsvarende 3,1 prosent av arbeidsstyrken. Det er 2 600 færre enn i november i fjor, da bruttoledigheten var på 3,3 prosent av arbeidsstyrken.

Den registrerte ujusterte arbeidsledigheten var ventet å være uendret på 2,7 prosent av arbeidsstyrken i november, ifølge en undersøkelse TDN Finans hadde gjort blant seks økonomer på forhånd.

Antall arbeidsledige inkludert personer på tiltak var ventet å være om lag 87.200 personer sesongjustert.

- Både vi og konsensus venter at den sesongjusterte registrerte ledigheten holdt seg uendret på 2,9 prosent i november. Dette samsvarer med at den ujusterte ledighetsraten også holdt seg uendret, på 2,7 prosent, skriver Handelbanken Capital Markets i dagens morgenrapport, sendt ut før ledighetstallene ble lagt frem.

- Norges Bank venter sesongjustert registrert ledighet på 2,9 prosent i fjerde kvartal, og dersom tallene i dag kommer ut som vi venter er utviklingen så langt helt i tråd med deres anslag, skriver Handelsbanken.

Økt ledighet blant ingeniører

Det er personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag som har hatt den største økningen i ledigheten, med 36 prosent. Det tilsvarer 1.100 flere ledige i denne yrkesgruppen enn for ett år siden.

Ledigheten blant ledere har økt med 23 prosent, som tilsvarer 200 flere ledige. Målt som andel av arbeidsstyrken hadde begge yrkesgruppene likevel lav ledighet, på henholdsvis 1,5 og 1,7 prosent, mot 1,2 og 1,5 prosent for ett år siden.

Personer i yrker innen reiseliv og transport hadde den høyeste ledigheten i november på 4,4 prosent av arbeidsstyrken. Deretter fulgte bygge- og anleggsarbeidere med en ledighet på 4,2 prosent. Ledigheten var lavest innen undervisningsyrker med 0,8 prosent av arbeidsstyrken og innen akademiske yrker med 0,9 prosent.

Øker mest i Rogaland

Ledigheten har økt mest Rogaland med 18 prosent, fulgt av Telemark med 13 prosent. Størst nedgang var det i Oppland, med 11 prosent. Deretter fulgte Sogn og Fjordane med en nedgang på 9 prosent.

Arbeidsledigheten var høyest i Oslo med 3,4 prosent av arbeidsstyrken. Deretter følger Finnmark og Østfold, begge med 3,3 prosent. Sogn og Fjordane hadde den laveste ledigheten, med 1,6 prosent av arbeidsstyrken. Deretter følger Oppland med 2,0 prosent.

Høyest ledighet blant menn

Litt over en fjerdedel av de ledige i november har vært arbeidssøkere i mer enn ett år og det var i denne gruppen ledigheten økte mest. Det var 1 700 flere enn november i fjor og det tilsvarer en økning på 10 prosent. Det var særlig blant kvinner det ble flere som har vært arbeidssøkere i mer enn ett år.

Det er likevel fortsatt flest menn som er arbeidsledige, både blant de som har vært arbeidssøkere i mindre og mer enn ett år. I november var ledigheten for menn på 2,8 prosent, og for kvinner på 2,4 prosent

 

Les også:
Flere arbeidsledige enn ventet

Nav: - Arbeidsledigheten vil øke

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.