- Petroleumsnæringen vil være svært viktig for Norge i lang tid fremover, men den medvinden næringen har gitt oss vil kunne dreie til motvind, sa finansminister Siv Jensen, da hun mandag åpnet seminaret «Norsk økonomi i endring».

Utfordringene for økonomien som følge av utsiktene til lavere etterspørsel fra petroleumsvirksomheten og svekket bytteforhold overfor utlandet er tema på seminaret, som arrangeres av Finansdepartementets rådgivende utvalg for modell- og metode­spørsmål (se faktaboks).

- Utfordringene som norsk økonomi blir stilt overfor avhenger av hvor rask etterspørselen fra oljesektoren avtar (...). Usikkerheten rundt de økonomiske utsiktene har definitivt økt de siste månedene, sa Jensen.

Oljepris-fall

At lavere priser på olje og gass kan forsterke nedgangen er blant de store bekymringene.

I statsbudsjettet for 2015 blir oljeprisen anslått til 650 kroner per fat til neste år, mens den på lang sikt anslås til 540 kroner per fat. Med dagens dollarkurs koster et fat olje nå cirka 500 kroner, påpekte Jensen.

- Den største utfordringen for oss er nok at oljeprisen har falt, sa hun og fortsatte:

- Hvis oljeprisen skulle holde seg rundt dagens nivå, vil nasjonalinntekten bli 70 milliarder lavere enn anslått neste år. Hvis gassprisene også påvirkes, kan utslaget bli større. Det meste av inntektstapet treffer staten, men også oljeselskapenes inntekter faller.

Kan kreve omstillinger

Da statsbudsjettet ble lagt frem i høst, pekte regjeringen på at det var utsikter til noe lavere vekst enn de siste 10 årene. Mandag gjentok Jensen at norske bedrifter og arbeidstakere snart vil kunne bli stilt overfor krevende omstillinger.

- Kostnadsnivået i Norge vil gjøre det vanskeligere å vende seg mot nye markeder når etterspørselen fra oljevirksomheten avtar, understreket hun.

Finansministeren står fast ved at budsjettet er tilpasset dagens situasjon, og hun mener det bidrar til å møte utfordringene bedre.

Samtidig trekker hun frem flere «støtdempere» som kan bli viktige i tiden fremover:

  • Solide statsfinanser
  • En pengepolitikk som kan reagere raskt når utsiktene for økonomien endres
  • Priser og lønninger reagerer på endringer i etterspørsel og tilbud
  • Tilstrømming til det norske arbeidsmarkedet vil kunne dempes
  • Valutakursen kan påvirkes av ny informasjon om de økonomiske utsiktene

Hun utelukker heller ikke mer aktive tiltak fra regjeringens side.

- Vi er ikke der nå, men hvis situasjonen skulle utvikle seg og endre seg, vil selvfølgelig regjeringen være beredt til å møte det, sa finansministeren.

Finansministeren ser imidlertid en utfordring i det hun mener er en lav kriseforståelse i Norge sammenlignet med i nabolandene.

- Det ligger en utfordring i dette som handler om å nå frem med at det nå vil komme andre tider i Norge enn det man har blitt vandt til gjennom en del år og at det kommer til å kreve noe av oss alle sammen. Det har ikke gått helt inn hos alle, sa Jensen.

Les også på DN.no i dag:
Apax byr på Evry
Abercrombie strippet for salg
USA i dag: Advarer mot dollar-smell (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.