Leiligheten som bilvask­firmaet øst i Oslo leide til sine ansatte fremsto som både skitten og uhygienisk, ifølge tilsynsrapporten fra Arbeidstilsynet.

Det var store områder med mugg på badet og ingen av sengene hadde fått skiftet sengetøy på lange tider, fremgår det av rapporten.

– Her bodde det 13 bilvaskere. Situasjonen i leiligheten var helt ute av kontroll, sier seniorinspektør Knut-Morten Alvestad i Arbeidstilsynet og peker på bildene.

Bildene viser at i den lille leiligheten på Skullerud var boder omgjort til soverom. Madrasser lå på utplassert gulvet og køyesenger var stilt opp langs veggene.

Uenige om antall

Eieren avviser antallet som Arbeidstilsynet opererer med.

– Det stemmer ikke at det bodde 13 personer der, og det har jeg fortalt Arbeidstilsynet. Det bodde syv-åtte personer der, sesong­arbeidere. Sengene bare sto der, sier eieren.

Boder uten vindu var omgjort til soverom.
Boder uten vindu var omgjort til soverom. (Foto: Arbeidstilsynet)
Han påpeker at de ansatte flyttet ut samme dag og er nå innlosjert i et hus.

– Synes du forholdene var akseptable?

– Ja, leiligheten var bra, men vifta var dårlig.

Eieren av firmaet mener at de ansatte må lastes for hygienen. Arbeidstilsynet mener derimot at arbeidsmiljøloven gjelder i bopelen.
Eieren av firmaet mener at de ansatte må lastes for hygienen. Arbeidstilsynet mener derimot at arbeidsmiljøloven gjelder i bopelen. (Foto: Arbeidstilsynet)
DN har tidligere avdekket flere tilfeller der bilvaskansatte har bodd under kummerlige forhold.

Den samme bilvaskhallen har også tidligere blitt trukket frem som et skrekkeksempel av politiet for misbruken av utlendinger. Siden den gang har nye eiere og nytt selskap overtatt lokalene. Kontrollen hos Lambertseter bilpleie førte til at den daværende eieren av hallen ble dømt til åtte måneders fengsel.

– Jeg synes det er veldig kjedelig at dette skjer på nytt i tilknytning til samme bilvaskehall. Vi må selvsagt ta høyde for at det er nye folk som står bak, sier Alvestad.

Den nåværende eieren påpeker at han ikke har kjennskap til tidligere drift.

Brannbomber

Det var ved en tilfeldighet at en politipatrulje kom over leilig­heten. En av beboerne forklarte at de jobbet i en bilvaskehall.

– Folk var også innlosjert i to boder uten vindu. Hvis det hadde begynt å brenne i leiligheten, så hadde de blitt fanget.

Når det er arbeidsgiver som organiserer utleien, stilles det særlig strenge krav, ifølge Arbeidstilsynet.

– Så lenge man som arbeids­giver disponerer leiligheten, kommer dette inn under Arbeids­miljøloven.

Eieren av bilvaskehallen avviser at han krevde leie for sine ansatte.

– De ansatte har 130 kroner i timelønn og jeg betaler leilig­heten. Guttene har ikke betalt. Alle får pengene på konto. Jeg driver ikke med svart arbeid. Garantert, sier eieren.

Annet syn på renhold

Gratis innkvartering stemmer ikke med forklaringen Arbeidstilsynet fikk.

– De som bodde der fortalte at de betalte fast leie til arbeids­giveren. De var redde for å si hvor mye de betalte, men han ene forklarte at de betalte 1300 kroner måneden for å bo der, sier Alvestad.

I en epost skriver eieren at mat, vask og generell orden er opp til arbeiderne.

– Det er mulig mine ansatte har et annet syn på renhold og hygiene enn det vi og andre nordmenn har, skriver arbeidsgiveren som hevder at han betalte 14.000-15.000 kroner til utleieren av leiligheten.

Les også:
Tetter «spritslusa»
Leiligheter blir inntil 400.000 kroner billigere
Derfor tror han det blir rentekutt i dag (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.