Nå saksøker Kirkenes-selskapet EFTAs overvåkningsorgan Esa, og ber det endre reglene for arbeidsgiveravgiften i Nord-Norge

Ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift fritar nordnorsk næringsliv for 14 prosent avgift.

– Det er ikke med lett hjerte vi ber EFTA-domstolen om å sende hele saken med differensiert arbeidsgiveravgift i Nord-Norge tilbake til Esa. Vi er for ordningen. Men det er galt at regional støtte som skulle styrke nordnorsk næringsliv, benyttes av våre konkurrenter i Oslo og Stavanger til å utkonkurrere nordnorske bedrifter, sier administrerende direktør Greger Mannsverk i Kimek Offshore i Kirkenes.

Søringer blir nordlendinger

Han mener reglene i dag gjør det mulig for firmaer utenfor Nord-Norge å benytte seg av ordningen til å utkonkurrere nordnorske bedrifter, stikk i strid med ordningens intensjon. Mannsverk peker på at dagens regler har et «smutthull», der selskaper sørpå som leier ut arbeidskraft nordpå, kan registrere sin aktivitet som «nordnorsk». Dermed slipper de arbeidsgiveravgift de ellers må betale.

Kimek Offshore i Kirkenes leverer arbeidsfolk til olje- og gassnæringen.
Kimek Offshore i Kirkenes leverer arbeidsfolk til olje- og gassnæringen.
– Firmaer sørfra unngår arbeidsgiveravgift ved å bruke en ordning for nordnorske bedrifter, og vinner dermed anbud mot dem, sier Mannsverk. Han viser til at hans selskap blant annet har tapt oppdrag på Statoils anlegg på Melkøya ved Hammerfest som følge av dette.

– Situasjonen er at firmaer sørfra ikke betaler arbeidsgiver­avgift nordpå, mens firmaer nordpå må betale arbeidsgiveravgift for sine oppdrag lenger sør. Det har ført til mye pendling, der folk sørpå reiser nordover og jobber uten avgift, mens vi reiser sørover og betaler avgift, sier Mannsverk.

Advokatfirmaet ALT leverte Kimeks stevning mot Esa til EFTA-domstolen for to uker siden. I klagen hevder de at reglene ved en tabbe ikke ble sendt ut på høring. Denne saksbehandlingsfeilen gjør at reglene ikke er korrekt innført og derfor må oppheves, hevder selskapets advokater.

Viktig for næringsliv i nord

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) i Finnmark fylkeskommune ber Finansdepartementet og finansminister Siv Jensen (Frp) om å snarest mulig sikre en rask og effektiv behandling av saken.

– Søksmålet er svært viktig både for den gryende nordnorske offshorebransjen og for hele det nordnorske næringslivet, sier Sjåstad.

– Dette er dobbelt uheldig. Vi risikerer at etablerte industriaktører sørpå benytter ordningen til å utkonkurrere nordnorske bedrifter. Da får vi ikke bygget opp det industrimiljøet vi ønsker for å ta del i den veksten som kommer i nord, sier Sjaastad.

Norge ikke part i saken

Han frykter at Esa kan bruke flere år på å behandle klagen og krever at finansminister Siv Jensen gjør alt hun kan for å få en rask behandling.

Finansminister Siv Jensen svarer i en epost at departementet tar saken alvorlig og jobber intenst med å få mer informasjon om stevningen.

– Norge er ikke part i saken, og departementet har ikke mer informasjon enn det som ligger på EFTA-domstolens hjemmeside. Saken dreier seg trolig om avgiftsberegning ved utleie av arbeidskraft, og rokker ikke ved selve ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift, sier Jensen.

– Etter det vi er kjent med har Esa frist til 4. februar 2015 til å gi tilsvar til EFTA-domstolen. Først etter dette vil Norge få en formell rolle ved at saksdokumentene vil bli forelagt for EU og EØS-landene for uttalelse. Det må ikke herske tvil om at regjeringen vil gjøre det som kreves for å sikre at ordningen ikke svekkes, opplyser Jensen.

Styrelederen for NHO i Finnmark, Arvid Jensen, sier det har stor forståelse for den vanskelige konkurransesituasjonen Kimek har havnet i. Han vil ikke kommentere saken ytterligere før domstolen har behandlet klagen.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.