18. desember 2009 ble EU og Norge, Island og Liechtenstein enige om at de tre EFTA-landene skulle betale EØS-midler på rundt 1,8 milliarder euro fram til 2014. Fem år senere går datoen ut, uten at noen ny avtale er nær.

Norge mener kravet fra EU er altfor høyt for den nye perioden med midler som skal gå fram til 2019. Forhandlingene har dermed gått trått over mange måneder.

– Det er ikke for høyt, sier en tjenestemann i EU og sier Unionen ikke har endret forhandlingsmandatet sitt selv om partene fortsatt står langt fra hverandre.

Tjenestemannen håper imidlertid på «noe akselerasjon» i første del av 2015.

Forrige periode med midler utløp 30. april, men norske myndigheter har understreket at de ikke har dårlig tid og heller vil ha en god løsning.

EØS-midlene er ingen direkte kontingent for tilgang til EUs indre marked, men regnes av mange som nettopp det. Pengene skal gå til sosial og økonomisk utjevning i EU, og Norge dekker inn nesten hele beløpet.

Les mer:
- Hvor mye kan oljeprisene falle? Det ærlige svaret er at ingen egentlig vet
Slik vil SAS få mer ut av de ansatte
Dette avgjør om den norske nedturen blir kort- eller langvarig    (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.