Arbeidsløsheten er nå på 2,7 prosent, ifølge tall fra Nav som ble lagt frem fredag formiddag.

Ved utgangen av desember er det registrert 71.700 personer helt arbeidsledige.

I november var den registrerte ledighetsraten på 2,6 prosent.

- Utviklingen i ledigheten har vært litt bedre enn vi ventet for i år, men vi venter fortsatt en oppgang gjennom neste år, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad.

Økt ledighet for ingeniører og ikt

Rogaland hadde den størst prosentvise økningen i ledighet i desember, etterfulgt av Akershus. Derimot var det en nedgang i ledigheten i nesten alle de andre fylkene. Størst nedgang var det i Nord-Trønderlag, Sogn og Fjordane og Hordaland.

Ledigheten har økt mest for personer med bakgrunn fra ingeniør- og ikt-fag det siste året, med 34 prosent. I denne yrkesgruppen er det 1.000 flere ledige enn for et år siden.

Det har derimot vært mest nedgang i ledighet for bygg- og anleggsarbeidere, fulgt av personer uten oppgitt yrkesbakgrunn og industriarbeidere.

- Selv om ledigheten øker innen yrker relatert til oljeindustrien blir dette motvirket av en nedgang i ledigheten innen tradisjonell industri, bygg og anlegg, sier Lystad.

Blant meglere og konsulenter har antall ledige økt med 24 prosent, og dette tilsvarer 400 flere arbeidsledige.

I løpet av måneden registrerte NAV 9.977 nye ledige stillinger. Tilgangen er opp to prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Høyere ledighet står foran oss

På forhånd var det ventet at den ujusterte arbeidsledigheten var på 2,7 prosent i desember, ifølge estimater innhentet fra TDN Finans.

- Skulle dette slå til vil det være helt nøytralt for Norges Bank. I likhet med sentralbanken venter vi at den mer markerte ledighetsoppgangen ligger foran oss, som følge av at norsk økonomi nå går inn i en periode med klart lavere vekst, skriver Handelsbanken Capital Markets i dagens morgenrapport, som også trodde på en ledighet på 2,7 prosent før tallene ble lagt frem. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Bankene må ikke holde tilbake mer

Spår rentesmell i 2015

- Hvor mye kan oljeprisene falle? Det ærlige svaret er at ingen egentlig vet