Geir Tømmervik er kjent blant lydentusiaster i hovedstaden. I snart 40 år har butikken hans, Oslo Hifi Center Vika, solgt dyre lydanlegg. Noen av Norges rikeste personer er på kundelisten. Det er ikke uvanlig at de plukker med seg et lydanlegg til over 100.000 kroner.

– Det mest vanlige anlegget koster rundt 30.000 kroner. Da får du et par gode høyttalere, en forsterker og mulighet til å strømme rett fra internett, sier Tømmervik.

I jubileumsåret blir det dyrere. Oslo Hifi Center varsler at prisene stiger inntil 20 prosent fordi kronekursen er svekket. Fallet er på 22 prosent mot dollar i år, og dollaren kostet 7,36 kroner fredag.

1. Hvordan merker dere fallet i kronekursen?

– Vi merker at leverandørene setter opp prisene på importvarer, og det har allerede ført til lavere fortjeneste i butikken. Fredag fikk jeg en ny prisliste for noen produkter fra USA som er 18 prosent dyrere etter nyttår. Når butikksjefen min er tilbake fra juleferie, må han sette opp prisene. De butikkene som ikke følger etter, vil få seg et sjokk.

2. Hvordan reagerer kundene på at prisene skal opp inntil 20 prosent?

– Vi har mange trofaste kunder, og så langt har det vært overraskende liten respons på at prisene snart stiger. Mange vil bli overrasket. Det mest vanlige anlegget vi snakket om, vil kanskje koste 36.000 kroner. Jeg er spent på hvordan kundene vil reagerer på det.

3. For å si det enkelt, handler dette egentlig om å tyne ut mer av julehandelen?

– Vi er ikke en typisk julegavebutikk, men selger jevnt hele året. Jeg vet at mange går og lurer på om de skal kjøpe et nytt anlegg. Hvis de kjøper nå, vil det kunne føre til lavere salg etter nyttår. Det handler om at vi vil være åpne om hvordan vi setter prisene og hvorfor.

4. Er du like rask til å sette ned prisene hvis kronen styrker seg igjen?

– Ja. Vi konkurrerer direkte med utlandet gjennom internetthandel, og deres priser blir direkte omregnet til norske kroner. Mange av produktene importerer vi direkte fra produsenter i USA og andre land. Da får vi umiddelbar effekt av endringer i kronekursen. Hvis kronen styrker seg, vil det føre til lavere priser igjen.

5. Hvor mange har et lydanlegg fra dere under juletreet i år?

– I denne butikken er det oftest far som kjøper til seg selv. Noen julegaver blir det nok, sier Tømmervik.

Kundene har gitt ham så mye oppmerksomhet i julen tidligere år at han skaffet seg hemmelig mobilnummer.

– Kunder har ringt meg på julaften fordi de ikke finner av/på-knappen. De kan bli veldig engasjerte, sier Tømmervik.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.