De forskjellige norske etterforsknings- og sikkerhetsetatene samarbeider for dårlig. Det mener Jan Erik Larsen, tidligere sjef for Nasjonal Sikkerhetsmyndighet (NSM). Han vil ha en egen minister for sikkerhet.

Larsen, som var sjef for NSM fra 2003 til 2005, mener at etatene som skal beskytte landet mot avlytting og tapping av digital informasjon, ikke trekker i samme retning, skriver Dagsavisen.

– Vi trenger en sikkerhetsminister som alle som jobber med sikkerhet, må rapportere til, mener den tidligere NSM-sjefen, som beskriver Norge som et land der det er forholdsvis lett å få informasjon fra interne prosesser.

– Norge er ikke akkurat ledende innenfor datasikkerhet. Vi er kanskje et av de svakeste leddene, sier han.

Larsen mener Norge er interessant for spionasje blant annet på grunn av oljeressurser, teknologi, globalt engasjement og NATO-medlemskap.

Han var medlem i Sårbarhetsutvalget som tidligere statsminister Kåre Willoch ledet. Utvalget konkluderte med at Norge trenger et eget sikkerhetsdepartement, noe det aldri ble noe av.

En sentral kilde innen sikkerhetsbransjen er enig med Larsen.

– 4.000-5.000 mennesker jobber med datasikkerhet i Norge i dag. Vi kunne ha greid oss fint med 600-700 dersom vi hadde visjoner, var koordinert bedre og samordnet, sier den anonyme kilden til avisen. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.