- For dem som står midt i dette, er det helt klart tunge og vanskelige dager. Men at kostnadsutviklingen i olje og gass må ned, har vi lenge vært klar over. Det sa vi selv på en oljepris på 115 dollar fatet, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Dagens Næringsliv møter henne uken før jul. Jensen legger ikke skjul på at hun ser frem i mot noen rolige dager. Den siste tiden har vært ekstremt hektisk, erkjenner hun.

Siden i sommer har oljeprisen falt med 40 prosent. Det får konsekvenser for Norge. Foruten oppsigelser i olje- og gassbransjen, har vekstutsiktene for hele økonomien blitt mer usikre og kronen svekket seg kraftig.

- Nå har vi kommet til punktet hvor omstillingen faktisk skjer. Da må vi legge forholdene bedre til rette for vekst i andre deler av norsk næringsliv, sier Jensen.

«Ingen krise»

«Det er ingen krise» - den siste tiden har finansministeren gjentatt frasen til det kjedsommelige.

Veksten i norsk økonomi i 2015 ligger an til å bli den laveste siden finanskrisen. Nå sitter Jensen på sitt kontor i regjeringskvartalet og understreker - nok en gang - at nedturen ikke bør forbindes med overdreven dramatikk.

- Hvorfor er dette budskapet så viktig for deg?

- Det er viktig å fortelle hvordan den faktiske situasjonen er, svarer hun.

- Frykter du psykologiske effekter?

- Nei, men vi må hele tiden kjenne bakteppet. Norsk økonomi er solid. Norge har lav arbeidsledighet, høy sysselsetting og vekstprognoser for økonomien, svarer finansministeren.

«Varslet omstilling»

Mange ble tatt på sengen da SSBs bedriftstelling i sommer viste et kraftig nedjustert investeringsnivå på norsk sokkel til neste år. Investeringene har i flere år vokst til nye rekordhøyder. Nå er det ventet et fall på mellom 10 og 15 prosent.

- Vi varslet i statsbudsjettet at vi vil se en nedgang i oljeinvesteringene til neste år. Det vil vi definitivt gjøre, sier Jensen.

- Hva overrasket deg mest i norsk økonomi i året som gikk?

- Bortsett fra at du har et rally på oljepris og kronekurs, er ikke veldig mye av det som skjer nå særlig overraskende. At det er noen endringer, skulle bare mangle. En lenge varslet omstilling blir forsterket av at oljeprisen har falt mye, svarer hun.

18. desember opplevde markedet de største endringene i kronekursen på 30 år.

- Kronen gikk helt amok, og da vet vi at dette ikke er dagen for å kommentere på kurs. Samtidig har vi lang erfaring med at i perioder med stor volatilitet, normaliserer det seg også, sier finansministeren nå.

Hun understreker at kronefallet ikke bare er dårlig nytt for økonomien:

- Det er jo et godt bidrag for annen konkurranseutsatt industri som får bedret konkurransekraft.

Har tiltakene klar:

Jensen står fast ved at statsbudsjettet er godt tilpasset dagens situasjon. Ifølge finansministeren ligger derfor alt til rette for at Norge skal komme seg fint gjennom det neste året.

- Men hvis vi får noen hendelser som forsterker situasjonen, er vi rede for å komme til Stortinget med tiltak, sier hun.

- Hvor mye verre må det bli før det blir aktuelt med tiltakspakker?

- Det er en vurdering vi må gjøre løpende. For øyeblikket er situasjonen under kontroll. Vi har et godt tilrettelagt budsjett og vi har støtdempere i økonomien som må få lov til å virke, svarer Jensen.

- Kan det bli aktuelt å for eksempel forsere infrastrukturprosjekter?

- Mange ulike tiltak vil eventuelt vurdert. Vi kommer til å gjøre det som er riktig når det er nødvendig, svarer hun.

Å spå om fremtidig oljepris, ønsker hun ikke.

- Det er nok av dem som spekulerer på hvordan utviklingen rundt kronekurs og oljepris vil gå. Jeg forholder meg til det lange bildet i markedet. Da er futureprisene på olje litt høyere enn det vi ser i dag, sier Jensen og setter en strek der.

Følg oljeprisen på DNs børs- og markedssider(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.