Undersøkelsen viser at  48 prosent av arbeidstagere tror på lønnsvekst i 2015.
Undersøkelsen viser at 48 prosent av arbeidstagere tror på lønnsvekst i 2015.
Åtte av ti nordmenn i privat sektor er fornøyde eller veldige fornøyde med arbeidshverdagen sin, viser en global undersøkelse foretatt av bemanningsbyrået Randstad. 32 prosent av de spurte nordmennene er svært fornøyd med jobben.

Randstad har foretatt denne undersøkelsen i hvert kvartal siden 2003. Ifølge administrerende direktør i Randstad Norge, Camilla Grana, er det første gang at ingen andre land i verden har mer fornøyde ansatte enn Norge.

Camilla Grana, administrerende direktør i Randstad Norge.
Camilla Grana, administrerende direktør i Randstad Norge.
– Norske sjefer er flinke til å oppmuntre til en god balanse mellom jobb og privatliv, og lønnsnivået er generelt høyt. Derfor trives mange av oss på jobben, sier Grana.

Både LOs nestleder Tor-Arne Solbakken og NHOs direktør for arbeidsliv, Svein Oppegaard, mener tallene sammenfaller med det vi vet fra lignende undersøkelser i Norge, deriblant Finansdepartementets perspektivmelding fra 2013.

Endring eller utvikling?

Men der stopper også enigheten. NHOs Oppegaard minner om at man ser et oljeprisfall, økende ledighet, nedjustering av sysselsettingsanslagene, investeringene i petroleumssektoren faller, og at næringsinvesteringer i Fastlands-Norge er 20 prosent lavere enn i 2008.

Han understreker at kronekursfallet har en positiv effekt på fastlandseksporten, men mener regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven er riktig vei å gå. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) vil blant annet åpne for flere midlertidige ansettelser, samt utvidet mulighet til overtids- og søndagsjobbing. Han ønsker også å heve aldersgrensene i arbeidslivet.

– Vi ser at vi trenger et regelverk i arbeidslivet som møter den vanskelige situasjonen som mange bedrifter nå opplever, vi må balansere bedriftenes behov og de ansattes ønsker på en bedre måte. De forslagene som er fremmet er et skritt i riktig retning for å gjøre norsk arbeidsliv konkurransedyktig og lønnsomt, og for å sikre velferdsordningene, sier Oppegaard.

LOs nestleder Tor-Arne Solbakken. Foto: Per Thrana
LOs nestleder Tor-Arne Solbakken. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsliv)
LOs nestleder mener Oppegaard bommer.

– Denne undersøkelsen viser tvert imot at vi har verdens beste system. Det å finne et nytt system er å spille hasard, vi må utvikle denne modellen og stadig gjøre den bedre. Endringene i arbeidsmiljøloven vil slå bena på dette og øke utryggheten i arbeidslivet, sier Solbakken.

Moderat lønnsoppgjør

I dagens DN forteller sentralbanksjef Øystein Olsen at han forventer en reallønnsvekst på under én prosent. Undersøkelsen viser at kun 48 prosent av arbeidstagerne tror på lønnsvekst i 2015. Det er ti prosentpoeng færre enn ved samme tid ifjor.

NHOs Oppegaard mener fagorganisasjonene må realitetsorientere seg før lønnsoppgjøret i 2015.

NHOs direktør for arbeidsliv Svein Oppegaard. Foto:
NHOs direktør for arbeidsliv Svein Oppegaard. Foto: (Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen)
– Vi har verdens dyreste arbeidskraft. Veksten i våre lønnskostnader øker fortsatt mer enn hos konkurrentene. Det kan ikke fortsette. Vi må ha et lønnsoppgjør på linje med våre konkurrenter, det vil si ytterst moderat, sier Oppegaard.

Til det svarer LOs Solbakken følgende:

– Jeg kan berolige NHO med at LO alltid, i hvert eneste lønnsoppgjør, først og fremst har tatt hensyn til sysselsettingssituasjonen og situasjonen for konkurranseutsatt sektor. NHO ønsker seg alltid nulloppgjør, ikke bare på bakgrunn av sysselsituasjonen, men også profitten hos medlemsbedriftene, det har vi hørt før, sier LO-nestleder Solbakken.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.