Ap innrømmer at partiets eldrepolitikk ikke har vært god nok. Nå foreslår Arbeiderpartiets helsepolitiske utvalg en sterkere sentral styring av omsorgssektoren.

Halvannet år etter at de rødgrønne tapte valget tar partiet selvkritikk. Aftenposten avslørte i fjor høst at det under åtte års rødgrønt styre kun ble en kapasitetsøkning på 567 institusjonsplasser. Mange nye sykehjemsplasser erstattet plasser på aldershjem, og enerom erstattet tomannsrom.

– Virkemidlene har ikke vært sterke nok. Vi har ikke nådd målene vi satte oss. Og det er for stor forskjell på tilbudet kommuner imellom, sier Aps helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til Aftenposten.

– Mange kommuner oppgir at regningen for driften av sykehjem utgjør en så høy terskel at det bremser investeringsviljen, sier Micaelsen

Samtidig konkluderer Aps helsepolitiske talsmann med at resultatet av dagens system er blitt et omsorgstilbud som varierer for mye fra kommune til kommune. Aps helsepolitiske utvalg foreslår et nytt nasjonalt rapporteringssystem for å måle, styre og sammenligne tilbud i eldreomsorgen.

– Det er et betydelig behov for flere og mer presise indikatorer for å måle opplevd kvalitet i eldreomsorgen, sier Micaelsen, som har ledet Ap-utvalget.

Konsekvensene av forslagene blir økt rikspolitisk innflytelse over eldreomsorgen, noe Frp lenge har etterlyst. Men Micaelsen mener Aps oppskrift er en «tredje vei».

Forslagene fra Ap-utvalget skal endelig behandles på partiets landsmøte i april. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.