- Nå har vi alle gått med "Je suis Charlie" i dagesvis. Men den norske ytringsfriheten er ikke så stor som folk tror, sier Røsland til DN.

Han tar nå offentlig til orde for å kutte straffebestemmelsene som begrenser hva som kan sies. På nettstedet twitter skrev Røsland onsdag kveld:

"Nå som de fleste synes enige om at blasfemi er beskyttet av ytringsfrihet, er vi der at de øvrige straffebudene mot ytringer kan diskuteres?"

- Slike ytringer, rasistiske eller kontroversielle, bør møtes med argumenter, ikke med lov. Der er jeg fundamentalist, jeg har ment dette helt siden studietiden, sier juristen og politikeren Røsland.

Paradokser

Han mener staffelovens paragraf 135 er den aller merkeligste. Den åpner for bøter eller fengsel i inntil ett år for den som offentlig "forhaaner eller opphisser til had" mot staten eller annen offentlig myndighet.

- Denne paragrafen er vel allikevel sovende, sier han.

Men Røsland regner både rasismeparagrafen og forbudet mot ærekrenkelser som paradoksale og problematiske for full ytringsfrihet.

Et eksempel han gir er dommen mot Jack Erik Kjuus fra 1997.

- Han ble dømt for et partiprogram som gikk inn for tvangssterilisering av innvandrere. Men han stilte til valg til Stortinget. Hadde han blitt valgt, kunne han sagt dette straffritt fra Stortingets talerstol, sier Røsland.

Han minner om at det også finnes gamle høyesterettsdommer om enstemmig avviser straffansvar for poltitkernes ytringer her.

Hovedstadens fremste politiske representant vil heller ikke ha straffeforfølgelse eller oppsigelse av Oslo-læreren som har markert seg med svært  kontroversielle ytringer.

- Jeg mener han tar feil. Men han må få lov til å si det. Om han lærer det bort, blir det noe annet, sier han.

Byrådslederen mener grensetrekking er et sentralt problem med dagens bestemmelser i straffeloven:

- Å møte kontroversielle eller støtende ytringer med lov er feil vei å gå. Da må noen hele tiden regulere hva som er akseptabelt. Det er alltid vanskelig, sier Stian Berger Røsland.

Les også:

Narvesen bedt om å ikke selge Charlie Hebdo

Narvesen skal selge 200 eksemplarer av Charlie Hebdo

Religiøs skepsis til Charlie Hebdos karikaturer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.