– Det kommer nok til å bli vanskelige forhandlinger, og det er ikke vanskelig å forstå grekernes store frustrasjon, men jeg tror ikke at Hellas etter valget vil true euroen. Jeg tror EU har kommet noen skritt videre, sier Støre etter år med krisehåndtering både i EU og Hellas.

Det er venstreorienterte Syriza som dominerer målingene i Hellas før søndagens valg. De kan trenge samarbeidspartnere for å få flertall, men det er fortsatt uklart hvem det kan bli.

Med Aps søsterparti Pasok helt nede i 5 prosent mangler de greske velgerne et sosialdemokratisk alternativ når de går til urnene, mener Støre.

– Partiet hadde 40 prosent i 2009. Nå ligger de på 5, og partilederen har forlatt dem. Det er så nær kollaps man kan komme. Men jeg tror samtidig partier har kortere levetid enn ideer, og jeg tror den sosialdemokratiske ideen i Hellas vil ha et potensial, mener han.

Hellas preges av polarisering etter år med økonomisk krise og harde reformer.

Den innvandringsfiendtlige partiet Gyllent daggry kan komme til å ende på tredje plass i søndagens valg.

– Sosialdemokratiet får problemer når det ikke klarer å gi svar på hverdagsutfordringene til folk, på jobb, velferd, trygghet. Når du over tid ikke klarer å levere løsninger på det, vokser alternativene på ytterfløyene, sier Støre.

– Da blir det grobunn for lettvinte løsninger, noe vi ser i flere europeiske land, sier Støre. (©NTB)

Les også:
Nå får «bare» 30 prosent toppkarakter
Bare 2 av 10 nordmenn tror på dårligere økonomi i 2015
- Hvor var Jonas Gahr Støre da Stoltenberg solgte Norge?

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.