Saken er oppdatert.

Da bilen med Krekar hadde kjørt ut av fengselsporten, gikk han ut, satte seg på kne i snøen og bøyde hodet mot bakken. Smilende sa han også noen ord til de mange journalistene som var til stede.

– Jeg vil takke alle betjentene her på Kongsvinger. Jeg takker alle jeg har truffet på biblioteket og på skolen. Alle er gode mennesker, men det er et dårlig system, slik som Nord-Korea. De siste to årene har vært brudd på menneskerettighetene, sa Krekar.

58-åringen viste så fram et teppe han hadde laget der det sto «Til Kongsvinger fengsel avdeling A. Med hilsen M. Krekar».

– Jeg vil ikke svare på noen spørsmål, sa han og satte seg tilbake i bilen, som broren hans kjørte.

Krekar har sonet ferdig en dom på to år og ti måneder for drapstrusler mot statsminister Erna Solberg (H) og tre kurdere. Han satt inne på avdeling Vardåsen, som er forbeholdt utenlandske innsatte.

Ble hentet

Krekar ble hentet av flere familiemedlemmer da han slapp ut av fengselet søndag. Bekjente av Krekar ventet dessuten på ham utenfor fengselsporten.

– Jeg kjenner ham godt, sa en av dem til NTB, og sa videre at han var fra det kurdiske miljøet. Han ønsket imidlertid ikke å oppgi navnet sitt.

De frammøtte ønsket ikke å snakke med pressen. Flere skjulte dessuten deler av ansiktet bak skjerf og filmet og tok bilder.

To-tre personer forsøkte også å dekke til nummerskiltet på den ene bilen med snø.

Skal være med familien

Krekars advokat Brynjar Meling var ikke til stede da Krekar ble løslatt, men sier til NTB at han vil møte klienten sin så snart han er klar.

– Det var tydeligvis nok folk der til å bære kofferten hans. Nå skal han få lov til å være sammen med familien sin, så møtes vi når han er klar, sier Meling.

Advokaten sier han ikke vil kommentere Krekars uttalelser da han kom ut av fengselsporten. Han mener imidlertid at det store oppmøtet fra familie og bekjente kommer som følge av mistillit til politiet.

– Denne familien har vært utsatt for ting, blitt beskutt. De har ikke den største tilliten til politiet. Da er det naturlig at de ønsket å være mange, det gir en viss trygghet, mener Meling.

– Dette kapittelet er nå lagt bak oss, så får vi jobbe mot saken tirsdag.

Møter i retten tirsdag

Meling har utarbeidet en 20 sider lang klage på politiets vedtak om å tvangsflytte mulla Krekar til et asylmottak på Kyrksæterøra i Hemne kommune i Sør-Trøndelag. Tirsdag klokken 9 starter saken i Oslo tingrett. Krekar skal selv stille i retten.

– Han vil legge fram sitt syn på saken og ønsker å svare på spørsmål, sa Meling til NTB lørdag.

Advokaten mener tvangsflytting til Kyrksæterøra, med tilhørende meldeplikt og forbud mot å krysse kommunegrensen, er et uforholdsmessig inngrep i Krekars liv. Han avviser også både gyldigheten av vedtaket og saksbehandlingen som ligger til grunn for det, og vil be retten oppheve det.

Hemmelig adresse

I stedet for å bli tvangsflyttet til Kyrksæterøra, vil Krekar søndag få mulighet til å reise hjem til familien sin i Oslo. Politiet vil vente med å iverksette vedtaket om tvangsflytting til Oslo tingrett har behandlet klagen fra Meling.

Krekars kone og fire barn har bodd på hemmelig adresse mens han har sonet dommen i Kongsvinger fengsel. Etter at 58-åringen ble løslatt søndag, ville han imidlertid ikke svare på hvor han skulle.

Les også:
Superkvinne kjemper mot klokken

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.