De tre funksjonshemmede bor i et bofellesskap på Sørumsand og har i flere år hatt som tradisjon å spise på en kinarestaurant på Bjørkelangen. De tre mangler språk og har derfor ledsagere med seg.

Onsdag denne uken ble de imidlertid nektet adgang, skriver Romerikes Blad.

– De roper og skriker og banker i bordet. Jeg må også ta hensyn til at andre gjester må spise maten i ro og fred, sier innehaver Chenglong Dong til avisen.

– Det er min restaurant og jeg som bestemmer, sier han.

Kari Helene Nilsen var en av ledsagerne da følget ble avvist. Hun avviser at de bråker mye.

– De har ikke språk. Selvfølgelig lager de lyder, men ikke mer enn hva vi andre gjør når vi sitter rundt bordene og snakker sammen, mener hun.

Likestillings- og diskrimineringsombudet sier at det i utgangspunktet ikke er lov å nekte en gruppe som dette servering.

– Det soleklare utgangspunktet i diskriminerings- og tilgjengelighetslovens paragraf 5 er at dette er forbudt, sier avdelingsdirektør Åsulv Solstad.

Han kan ikke uttale seg konkret om episoden i Bjørkelangen, men viser til en veldig lik sak i Bergen der ombudet konkluderte med at det var i strid med loven.

Les også:
Ulik lønn for samme jobb

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.