– Det vil aldri bli 100 prosent sikkerhet, det vil aldri bli 100 prosent privatliv, sa etterretningssjef Kjell Grandhagen under debatt i Davos om sikkerhetstjenestenes fremtid.

Sikkerhet har vært ett av hovedtemaene på årets Verdens økonomiske forum i Sveits, og E-tjenestene er invitert til forumet for første gang.

Sammen med tidligere MI6-sjef John Sawers brukte Grandhagen lørdagens diskusjon til å forsvare innsamling av store datamengder.

– Det hadde selvsagt vært enklere om terroristene brukte badguys.com og vi fant dem der, men det gjør de dessverre ikke, sa britiske Sawers.

Ny situasjon

E-sjefen understreket at sikkerhetssituasjonen har endret seg betydelig de siste årene, og dermed også utfordringene for etterretningen.

– I forbindelse med Snowden-lekkasjene fikk vi ofte spørsmålet hvorfor vi må drive masseinnsamling av for eksempel metadata, hvorfor ikke konsentrere oss om terroristene, sa Grandhagen.

– Det er vel og bra for dem vi kjenner fra før, men problemet er truslene vi ikke vet om. For å finne dem er det vanskelig å unngå en bredere innsamling av data.

Forskjell

– Det er vesentlig forskjell på masseinnsamling av informasjon og masseovervåking, fremholdt Grandhagen i Davos og avviste en fremstilling av etterretningsbyråer som en betydelig trussel mot individets rettigheter og privatlivets fred.

Men han fremmet også oppsyn med tjenesten og klare juridiske rammer for virksomheten for å sikre tillit i befolkningen.

– Jeg er slett ikke sikker på at det må gjøres noe kompromiss mellom sikkerhet og privatlivets fred. Frihet sikres gjennom sikkerhet, lød konklusjonen fra Sawers.

Les også:
Ulik lønn for samme jobb

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.