Både KrF og Venstre evaluerer forholdet til regjeringen etter de vanskelige budsjettforhandlingene i høst som ble preget av flere uker med munnhuggeri og krangler. Da budsjettavtalen foreslå, varslet både KrF og Venstre i Dagens Næringsliv at samarbeidet med regjeringspartiene måtte evalueres. Dette er en prosess som pågår i begge partier.

Krav om brudd

Etter budsjettproblemene har flere andre vanskelige saker dukket opp.

Etter at Bergens Tidende kunne avdekke hvordan asylbarn var sendt ut av landet, har misnøyen mot regjeringspartiene nådd nye høyder. I Aftenposten mandag varslet KrFs fylkesleder i Nordland Per Pedersen at han på sentralstyremøtet fredag vil ta opp til debatt at KrF skal avslutte rollen som samarbeidsparti for regjeringen.

Pedersen skal delta på sentralstyremøtet og påfølgende KrF-landskonferanse til helgen hvor 330 partimedlemmer deltar. Han sier at samarbeidet er blitt en belastning.

– Vi kan ikke fortsette i samme lei. Regjeringen må innse at den er i mindretall og er avhengig av samarbeidsavtalen med KrF og Venstre. Regjeringen kan ikke ture frem som at den er en flertallsregjering. KrF må nå vurdere hvilken vei vi skal gå. Skal vi være et haleheng som til og med fungerer som et alibi for en regjering som fører en politikk som er på tvers av våre verdier? Dette gjelder ikke bare saken om utsendelse av asylbarn, men også innenfor næringspolitikken og distriktspolitikk er det mange områder der KrF og regjeringen er på kollisjonskurs, sier Pedersen til Dagens Næringsliv.

Ikke tema

KrF-leder Knut Arild Hareide har forståelse for frustrasjonen i partiet, men forsøker å dempe behovet for å diskutere samarbeidsavtalen med regjeringen nå.

– Det er et stort engasjement i KrF, og en betydelig fortvilelse på vegne av asylbarna. Det er naturlig at dette også blir en debatt når partiet samles. Jeg har fått svært mange henvendelser fra organisasjonen, og flere er kritiske til regjeringens håndtering. KrF tok initiativ til en høring i kontrollkomiteen og det viktig å få alt på bordet rundt justisministerens håndtering av saken. Vi avventer nå kontrollkomiteens behandling.

– Jeg tolker dette først og fremst som at det er et veldig engasjement for asylbarna, og det legges ikke nå opp til en stor samarbeidsdiskusjon, sier Knut Arild Hareide.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.