- Vi stiller oss uforstående til at flertallet på Stortinget velger å redusere fellesskapets eierandel i Telenor. Vi mener Telenor er et av de viktigste selskapene i landet, sier Hans O. Felix, forbundsleder i EL & IT Forbundet.

Regjeringen fikk tirsdag flertall til redusere statens eierandel i Telenor fra 54 til 34 prosent, med støtte fra Venstre og KrF.

- Vi frykter at de som kjøper opp andelen staten selger har et annet syn på prioriteringer. Også resten av selskapet kan være til salgs og vi kan få en annen eier som er like stor eller større enn staten, sier Felix til DN.

Forbundet ser Telenor som et selskap som er viktig for samfunnssikkerheten og landets beredskap.

Venstre og KrF har tidligere i dag meldt at fullmakten til nedsalg i Telenor blir vedtatt med forsikringer om at kritisk infrastruktur blir ivaretatt.

- Det er tvilsomt om regjeringens forsikringer om å sikre infrastrukturen og beredskapshensynet ved et negativt flertall i selskapet kan ivaretas med staten som minoritetseier i et internasjonalt selskap. Det er grunn til å minne støttepartiene om at hvem som helst kan kjøpe seg opp som majoritetseier i Telenor når staten selger seg ned. Et nedsalg blir en kime til bekymring for hvem som eier og styrer kritisk nasjonal infrastruktur, sier han.

- Er dere overrasket over at dette kommer nå?

- Nei, for så vidt ikke, for dette er en ideologi denne regjeringen har.

- Tror du det er mulig å få dette stoppet nå?

- Det får vi jo se på. Det virker som om det har vært kjøp og salg også i forhandlingene med støttepartiene, så det ser kanskje vanskelig ut. Men så er det jo tiden da, hvor lang tid det vil ta spiller jo en rolle.

- Så du håper på et litt gunstig marked frem til et eventuelt regjeringsskifte?

- He he, det kan jeg jo håpe på, men jeg tror det er mange som vil sikle på de aksjene, sier han.

EL & IT Forbundet mener statlig majoritet i Telenor har vært viktig for selskapets utvikling, og for selskapets opptreden internasjonalt overfor ansatte og underleverandører.

Takket være statens majoritetseierskap har Telenor undertegnet global avtale med arbeidstakerne og innført en restriktiv kontroll med hensyn til arbeidsforhold og bruk av barnearbeid internasjonalt, skriver forbundet i en pressemelding.

- Dette settes nå i spill for noen sølvpenger, siden det allerede ligger en fullmakt fra Stortinget til å redusere statens eierskap som del av en eventuell industriell løsning, sier Felix, og peker på at den rødgrønne regjeringen åpnet for nedsalg i forbindelse med en eventuell industriell løsning.

 

Les mer om beslutningen:

- Øker risikoen i Telenor-aksjen kortsiktig, men...

KrF og Venstre stopper to av tre statlige salg  

Flertall for Telenor-nedsalg  

Må utsette salg av Flytoget

 

Les også på DN.no:

Dieselbiler kan få kjøreforbud i Oslo neste vinter

Over 1.200 medisiner får omsetningsforbud i Norge etter juks

Rømt fisk dødelig syk  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.