– Det vil nok bli gjort endringer underveis i forhandlingene på Stortinget, men det er mye i regjeringens forslag som vi er enige i, sier Venstres Sveinung Rotevatn til NTB.

Han sier Venstre holder fast ved støtten til regjeringens forslaget om generell adgang til midlertidige ansettelser.

– Vi må sikre gode og like regler i alle sektorer – også i staten, der omfanget av midlertidige ansettelser er for høy, sier Rotevatn og bruker universitets- og høyskolesektoren som eksempel.

Søndager

Venstre er også innstilt på å sikre flertall for nye regler for overtids- og søndagsarbeid samt økte aldersgrenser i arbeidslivet.

– Her synes jeg regjeringens forslag er godt. Det er ikke snakk om å jobbe mer overtid enn i dag eller flere søndager – året sett under ett. Det handler om å skape en fleksibilitet som sikrer at man kan jobbe flere søndager på rad og mer overtid i perioder, for så å avspasere senere, sier Rotevatn.

Han mener forslaget er gunstig for arbeidstakere flest, ikke minst foreldre som har delt omsorg for barn.

– De kan jobbe mindre i perioder der de har omsorg for barn og mer i perioder der de ikke har det, sier han.

Endringer

Rotevatn sier regjeringens forslag likevel kan bli endret på enkelte punkter, for eksempel når det gjelder begrensningene som er foreslått overfor bedrifter som vil benytte midlertidig arbeidskraft.

– Vi må se nærmere på om disse begrensningene er praktiske og fornuftige for bedriftene samt gode nok for å håndtere eventuelt misbruk, sier han.

Strengere straffer for brudd på arbeidsmiljøloven er et annet forslag Rotevatn stiller spørsmål ved.

– Jeg merker meg at det er få faktabaserte argumenter for den positive effekten av et slikt forslag, sier han.

KrF skeptisk

Regjeringens andre støtteparti KrF er motstander av en generell adgang til midlertidige ansettelser. Partiet håper å få regjeringspartiene og Venstre med på en annen løsning:

– Vi vil i stedet at reglene som man har i staten og høyskolesektoren også blir gjort gjeldende i privat og kommunal sektor, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad til NTB.

Han understreker at partiet ennå ikke har tatt stilling til enkelthetene i forslagene fra regjeringen, men går langt i å flagge støtte til forslaget som gjør det mulig å jobbe mer i enkelte perioder for så å ta ut fri.

– Det rimer med hva vi tenker om et familievennlig arbeidsliv. Hyppigere søndagsarbeid er vi mer usikre på, sier han.

Arbeids- og sosialkomiteen skal avgi innstilling om saken innen 17. mars. Stortinget skal etter planen behandle saken 24. mars.

Les også:

«Skremselspropaganda», «overreaksjon», «totalt feil» og «grovt»

LO, YS og Unio: – Dramatisk endring av arbeidslivet

Eriksson: - Flertall i Stortinget for endringer i arbeidsmiljøloven

Kommentator Eva Grinde forklarer hva streiken handler om:

Hva handler egentlig streiken om?
00:00
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.