Utlendingsdirektoratet (UDI) bekrefter overfor NRK at en storstilt opprulling er på gang – og flere somaliere med norsk statsborgerskap har fått brev om at de kan miste statsborgerskapet.

Leder for oppholdsavdelingen i UDI, Karl Erik Sjøholt sier de har over 100 saker de vurderer og at de daglig får inn nye saker.

– Normalt anser vi dette som så grovt at det medfører varig utvisning fra Norge, sier Sjøholt.

Det dreier seg om en gruppe på over hundre personer som har bodd mellom ti og femten år i Norge. Hittil er tolv saker ferdigbehandlet, og UDI har fattet vedtak om at statsborgerskapet eller oppholdstillatelsen skal trekkes tilbake.

Ett kjent eksempel er den tidligere Ap-politikeren Khaled Ahmed. I januar ble det klart at han sendes ut av Norge, fordi han hadde løyet om hvem han var. Han var ikke en flyktning fra Somalia, slik han hevdet, men kom fra nabolandet Djibouti. Norske myndigheter slo fast at han hadde fått statsborgerskap på falske premisser, og nylig avslo Utlendingsnemnda anken. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.