– Dersom miljøpartiene på Stortinget står samlet om en offensiv klimapolitikk vil vi stå sterkere i forhandlingene om disse klimamålene, skriver SV-leder Audun Lysbakken i et brev til de andre partilederne.

– Fastsettelsen av Norges klimamål for 2030 er svært viktig, framholder Lysbakken.

Initiativet hans blir godt mottatt av Venstre, KrF, Sp og Miljøpartiet De Grønne. Bare Senterpartiet har meldt avbud til det første møtet som skal holdes på Stortinget fredag formiddag, og det er av rent praktiske grunner.

Klimamål

– Vi er glad for at alle partiene er positive til invitasjonen, og at vi nå skal møtes for å utveksle kunnskap og posisjoner og kartlegge muligheten for å bli enige om et felles mål, sier Lysbakken til NTB.

Regjeringen ventes fredag om en drøy uke å legge fram Norges nye klimamål. Disse skal meldes inn i forhandlingene om en ny klimaavtale i god til før toppmøtet i Paris våren 2015.

På dagsordenen for småpartienes klimamøte står blant annet spørsmålet om hvordan norske klimamål skal fastsettes og hvilke prinsipper som skal ligge til grunn. Hvorvidt det er fruktbart å satse på kvotekjøp gjennom den grønne utviklingsmekanisme CDM vil også bli problematisert, i likhet med det i norsk sammenheng politisk brennbare spørsmålet om et eget mål for innenlands kutt.

50 prosent

Som et oppspark til diskusjonene viser SV til svarene som partiet har hentet inn fra fem forskere på spørsmålet om hvor mye det er rimelig og rettferdig at Norge skal kutte fram mot 2030.

Forsker Steffen Kallbekken fra Cicero ledet arbeidet med rapporten, som ble lagt fram i desember i fjor. Forskernes mest beskjedne vurdering er et klimamål for Norge i 2030 på om lag 50 prosent utslippskutt.

– I Norge har vi til nå diskutert om vi bør ha et klimamål på samme nivå som EU, som skal kutte utslippene med 40 prosent innen 2030. Rapporten viser at Norges klimaansvar tilsier at vi bør ha et mer ambisiøst mål, sier Lysbakken.

Vekker uro

Tidligere denne uken omtalte NRK et utkast til stortingsmeldingen fra klimaminister Tine Sundtoft (H). I utkastet foreslår regjeringen foreslår å kutte minst 50 prosent av utslippene innen 2030, uten å si noe om hvor mye som skal tas innenlands.

Torsdag tok seks miljøorganisasjoner opp sine bekymringer for manglende ambisjoner om hjemlige klimakutt i et brev til statsråden.

– Det er bred enighet om at dagens mål i klimaforliket har fungert dårlig som rettesnor for norsk klimapolitikk. Vi trenger et tydelig mål for nasjonale utslippskutt som ikke etterlater rom for fortolkning, skriver lederne for de seks organisasjonene WWF-Norge, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom, Bellona, Greenpeace og Framtiden i våre hender.

 

Les også: Setter 12.000 års stabilitet i fare


  - Dagens mål i klimaforliket har fungert dårlig som rettesnor

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.