Rystad var en  av ni topp-fagfolk som fredag møtte finansminister Siv Jensen og to statssekretærer for å drøfte følger av oljeprisfallet.  De fleste var  professorer og makoøkonomer. Energikonsulent og næringsdrivende Rystad var etter alt å dømme den største optimisten.

- Det kraftige fallet i oljeprisen kommer til å vare ett år. så blir den litt høyere. Etter et år eller to kommer prisen til å komme tilbake. Fra 2018 kommer oljeprisen til å bli ganske mye høyere.  Det er den nødt til å gjøre på grunn av den globale balansen, sier Rystad.

Trøst og tap

Rystads langtidsutsikter var trolig en vtrøst for finansministeren.   Men på kort sikt spår også han svie: - Statens oljeinntekter kommer til å falle  med 215 milliarder kroner i år. Det er  totalt, fra de  fire faktorene SDØE, Statoil-utbytte , skatt  og direkte skatter.  , seir han.  Rystads kalkyle er rundt 130 milliarder kroner i slik samlet oljeinntekt i for 2014 - ned fra et snitt  på 345 milliarder  for årene 2010-13

--Men oljesektoren kommer tilbake. Norsk oljesektor er meget konkurransedyktig.  Det er en fremtidig næring for flere generasjoner, sier han.

Allerede i 2016 regner Rystad med at Johan Sverdrup - utbyggingen  vil  stanse nedgang i investeringene i sektoren - en nedgang selskapet anslår til 10 prosent i år.

 - Så du er mer optimistisk enn flertallet -  prorofessorene og makroøkonene  -  i møtet med finansministeren.

- Absolutt,  Noen av disse ser nok nedgangen som et mer varig fenomen,  sier Jarand Rystad

 Ringvirkninger

- Er du også mer  optimistisk enn andre når det gjelder utsiktene for leverandørindustri og oljeservice?

-Det vil bli tøft for noen regioner. Kristiansand-området kan få det tungt når etterspørselen etter boreanlegg for rigger blir helt borte.  Her er man veldig avhengig av akkurat en sek1tor. Men overordnet reddes norsk oljeservce av to ting :  Johan Sverdrup-utbyggingen og at valutaen nå er svekket, sier Jarand Rystad.

Krise?

-Regjeringen trenger ikke gjøre så mye. Den har jo fått kursfallet, mente sjeføkonom  Harald Magnus Andreassen etter  møtet om oljeutfordringene.  Professor  Kjetil Storesletten synes det var rimelig  enighet mellom   økonomene om  de korte utsiktene.   - Det var større spenn på lang sikt, sa han.

Selv var  Storesletten  var bekymret  for at  effekten  av oljepris på statens inntekter  over lang tid undervurderes.

- Vi blir fattigere - mindre til sykehjem og skoler.  Det snakkes om oljepris. Men mye av statens inntekt er skatt på overskudd.   Overskuddet og skatten kan bli null, sier han.

Siv Jensen misliker ordet "krise"

- Jeg er glad for at vi er enige om at det ikke er krise.  Men Norge har behov for omstilling,  sa finansminister Siv Jensen etter diskusjonsrunden.

-Men er det ikke litt "krise" for en politiker  om  regjeringen får 20 eller 30  milliarder mindre å bruke  i budsjett etter budsjet?t.

- Da har vi andre muligheter. Skattelettelser.  Omstilling, ny næring.  Og oljevirksomheten vil være viktig i mange, mange år, sier Siv Jensen.

 

Les også:

Forvalter: Gullperioden er over for Norge
Venter 10% fall i oljeinvesteringene
Oljegigantene kutter tungt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.