Fire av ti nyansettelser i statlig virksomhet skjer i Oslo. Av de nesten 3.000 nye statlige arbeidsplassene som ble opprettet i fjor, endte 1.300 opp i hovedstaden.

Minst vekst er det i distriktsfylkene, og i noen av dem, Aust-Agder og Nord-Trøndelag, er det nedgang i antall statlige arbeidsplasser, skriver Nationen.

– Regionene som allerede har sterkest utvikling får også flest arbeidsplasser, og det er en klar overrepresentasjon i Oslo-området. Det er lite distriktsvennlig, men det var ikke særlig annerledes under de rødgrønne, sier forsker Magnar Forbord ved Norsk senter for bygdeforskning.

Norge har ikke hatt noen bevisst politikk på lokalisering av arbeidsplasser siden Victor Norman (H) var arbeids- og administrasjonsminister i Bondevik 2-regjeringen, mener Forbord. Han mener politikerne ikke tenker helhetlig nok.

– Store byer vil knapt merke en ny arbeidsplass med 100 ansatte. Men tenk hva det for eksempel ville betydd for mindre steder som Glomfjord eller Rena. Det hadde hatt stor effekt for både økonomi og tilflytting, sier Forbord. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.