Fra 2014 til 2015 går den registrerte ledigheten hos Nav i gjennomsnitt opp fra 75.300 til 82.000 personer, ifølge både den forrige og ny prognose. I 2016 skal det skje et hopp til 90.000 registrerte ledige (3,2 prosent), ifølge de nye prognosene. Dette er en kraftig oppjustering i forhold til forrige prognose. Så mange har ikke vært registrert arbeidsledige hos Nav siden 2004.

Ledigheten vil øke som følge av fallende oljeinvesteringer, ifølge arbeidsdirektør Joakim Lystad.
Ledigheten vil øke som følge av fallende oljeinvesteringer, ifølge arbeidsdirektør Joakim Lystad. (Foto: Elin Høyland)

1. Hva er årsaken til den sterke økningen neste år og den kraftige oppjusteringen fra forrige prognose, arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad?

– I forrige prognose la vi til grunn at oljeinvesteringene skulle ta seg opp igjen neste år. Det tror vi ikke lenger. På grunn av det kraftige fallet i oljeprisen venter vi at oljeinvesteringene vil fortsette å falle også til neste år, og at arbeidsledigheten vil øke som følge av dette.

2. Hvilke yrker og næringer får økt ledighet? Vil vi se virkninger utenfor olje/gass- og leverandørindustri?

– Det er først og fremst i oljerelatert industri og blant bedrifter som leverer tjenester til oljesektoren. Men den økte ledigheten vil også føre til at kjøpelysten ikke øker like mye som før. Vi venter at ledigheten vil øke mest blant ingeniør- og ikt-arbeidere og industriarbeidere som jobber i tilknytning til oljesektoren. Men vi venter også noe økt ledighet blant butikk- og salgsmedarbeidere fordi veksten i privat konsum vil være lavere enn ifjor.

3. Vil det likevel bli skapt nye jobber?

– Det ser lysere ut for eksportrettet industri. Den økonomiske utviklingen går i riktig retning blant flere av våre handelspartnere, og i tillegg har en lavere kronekurs bedret norske eksportbedrifters konkurranseevne. Vi venter derfor flere jobber og færre ledige innen eksportbedriftene. I bygg og anlegg ser det også ganske bra ut. Selv om boliginvesteringene gikk ned ifjor, ble det færre arbeidsledige bygg- og anleggsarbeidere. Denne trenden tror vi vil fortsette også i år og neste år.

4. Hva ser ut til å være den største trusselen mot det norske arbeidsmarkedet?

– Oljeprisen har stor betydning for norsk økonomi, og da også for arbeidsmarkedet, og det er usikkert hvordan den vil utvikle seg. Etter et kraftig fall har den nå økt litt igjen. Men det er vanskelig å vite om oljeprisen har passert bunnivået. Dersom den faller mer enn vi har lagt til grunn, vil det føre til ytterligere nedgang i oljeinvesteringene og dermed også høyere arbeidsledighet. Hvis økt usikkerhet fører til at folk blir mer forsiktige med å bruke penger, kan det føre til lavere etterspørsel og aktivitet, og da kan ledigheten øke i flere næringer.

5. Hvor stor blir arbeidsinnvandringen. Vil den tilpasse seg behovet?

– Vi venter at den vil tilpasse seg behovet. Med lavere etter­­­­­­­­spørsel etter arbeidskraft og økende ledighet blir det også færre arbeidsinnvandrere som kommer hit.

Les hele avisen

 

 

Les også: En av ti var arbeidsledige i løpet av 2014

 

LO-sjefen avblåser lønnsfest  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.