Geir Pollestad (Sp) og Terje Aasland (Ap) har lagt merke til det samme: De mener statsminister Erna Solberg gjentatte ganger snakker om at oljeaktiviteten har nådd toppen og at den ikke lenger vil være vekstmotoren i norsk økonomi. I nyttårstalen, på NHOs årskonferanse og fra Stortingets talerstol er budskapet at Norge må finne andre næringsveier.
 

 

 

 

– Når statsministeren og regjeringen sier dette så mange ganger, virker det veldig negativt på næringen. Erna Solberg etterlater et inntrykk at vi frem til nå har levd av olje og gass, men at vi i fremtiden skal leve av kunnskap. Dette er en grov fornærmelse mot alle som har jobbet i olje og gass og som jobber der nå. Det er den næringen i Norge som er mest teknologidrevet, og vi er i front i verden på å utvikle ny teknologi, sier Pollestad, leder av næringskomiteen på Stortinget.

«Passere toppen»

På NHOs årskonferanse sa Erna Solberg at «oljeaktiviteten vil ikke lenger være motoren i vår økonomi», men at det også er positivt: «Bremsen i oljeaktiviteten kan frigjøre kapital og kunnskap».

Geir Pollestad (Sp) misliker Erna Solbergs måte å tale om oljebransjen på og kaller det en grov fornærmelse mot alle som har jobbet og jobber i olje og gass. Foto:
Geir Pollestad (Sp) misliker Erna Solbergs måte å tale om oljebransjen på og kaller det en grov fornærmelse mot alle som har jobbet og jobber i olje og gass. Foto: (Foto: Per Thrana)
I nyttårstalen sa Solberg: «Vi har lenge visst at oljeaktiviteten en dag ville passere toppen. Mye tyder på at det nå har skjedd. Nye næringer må bidra mer til å bære velferdsordningene og løfte landet vårt videre.»

Fredag kom meldingen om planen for utbygging og drift (pud) av gigantfeltet Johan Sverdrup, som er ventet å gi 1350 milliarder kroner i inntekter de neste 50 årene. Regjeringen skriver også på sine egne faktasider dettenom «framtida for petroleumsverksemda»: I sum vil næringa framover vere prega av ein kombinasjon av at store nye felt kjem i produksjon, gamle funn blir funne lønnsame å byggje ut og at produksjonen blir forlengt på dei gamle felta. Samstundes blir det leitt mykje i nye interessante område. Med utsikter til eit høgt aktivitetsnivå framover vil petroleumsverksemda også i overskodeleg framtid vere Noregs største og viktigaste næring.»

Fortsatt potent

Aps næringspolitiske talsmann mener Erna Solberg bør finne en smartere måte å omtale næringen på.

Terje Aasland (Ap) mener Erna Solberg må finne en smartere måte å omtale næringen på.
Terje Aasland (Ap) mener Erna Solberg må finne en smartere måte å omtale næringen på. (Foto: Brian Cliff Olguin)
– Erna Solberg må være varsom med å snakke ned olje- og gassnæringen, for den trenger fortsatt å rekruttere ungdommen. Næringen vil være toneangivende i overskuelig fremtid på tross av en viss reduksjon i antall investeringer. Vi skal være glad for at olje- og gassnæringen fortsatt vil være så potent i norsk økonomi, sier Aasland.

Både han og Pollestad forteller om henvendelser fra bransjefolk som er oppgitte over statsministerens retorikk.

– De oppfatter at det Erna Solberg signaliserer, er at olje- og gassnæringen har en kort tidshorisont. Jeg tror ikke hun gjør det med hensikt, men det er slik det høres ut: en kraftig nedtoning av hvilken betydning norsk olje og gass vil ha i årene fremover, sier Aasland.

Fagforeningen Industri Energi har over 60.000 medlemmer, deriblant ingeniører, geologer og lærlinger. Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi støtter kritikken.

– Erna Solberg snakker som om det er en næring under avvikling. Det er den i høyeste grad ikke. Det er ingenting som tyder på at oljealderen er slutt, sier Sande.

Han peker på at enorme områder som fortsatt er uutforsket, renseteknologi som gjør olje og gass mer bærekraftig og en stadig økning i biltrafikken.

– Jeg er sikker på at barnebarna mine også vil kunne ha en god fremtid i oljenæringen. Men da er det viktig at ikke rekrutteringen skades av at det gis et feil inntrykk av utsiktene. Det går opp og ned. Jeg husker at vi i 1986 på landsmøtet vårt behandlet nedtrappingsutvalgets innstilling der temaet var hva vi skulle leve av etter oljen, sier Sande.

Solberg overrasket

Statsminister Erna Solberg avviser kritikken, men understreker at «olje- og gassindustrien kommer til å være vår viktigste næring i mange år fremover og kommer til å bidra betydelig med arbeidsplasser og inntekter».

– Men tiden hvor olje- og gassindustrien er motoren i veksten til norsk økonomi, kan være over. Derfor må vi sørge for nødvendig omstilling for fremtiden. Forslag til 23. konsesjonsrunde som regjeringen nylig la frem er et tydelig bevis for at Norge fortsatt skal være en stor olje- og gassnasjon. Det vil også være mitt budskap til bransjen når jeg gjester Oslo Energy Forum neste uke, sier Solberg.

Hun er overrasket over angrepet fra Pollestad og Aasland:

– Det kan tyde på at de hverken har lest sin egen regjerings perspektivmelding, eller lyttet til sentralbanksjefens årstale, hvor budskapet var at norsk økonomi går fra å være i en økonomisk særstilling til en økonomi i omstilling. Ap og Sp har ikke bidratt til å forberede Norge på den omstillingen alle ser må komme. Jeg er overrasket over at de fortsatt lukker øynene for fakta og ikke tar omstillingsbehovet på alvor.

Les hele avisen

 

Les også: Bare én prosent er optimister

 

Stor tvil om Barents-olje blir lønnsom  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.