– Jeg ble provosert. Det var flåsete, og jeg var usikker på hva han ville oppnå, sier Victoria C. Schultz (44), regiondirektør for Amedia i Buskerud og administrerende direktør i Drammens Tidende.

Hun er blant flere som har reagert på BDO-toppsjef Trond-Morten Lindbergs utspill forrige uke. I en DN-artikkel påsto han at nordmenn er late, og mente det ikke er rart at produktivitetsveksten synker «når vi drar på hytta torsdag og skrur av mobilen når vi drar fra jobb». Schultz har det motsatte problemet, hun får ikke sine ansatte til å ta ut nok ferie.

– Jeg sliter med å få sendt topplederne på ferie, sier hun.

Bekymret direktør

Som fersk administrerende direktør så Schultz at det var få, særlig ledere, som tok ut sammenhengende ferie ifjor sommer.

– Det er ikke godt for meg å høre at noen av mine ansatte ikke har hatt tre uker sammenhengende ferie på flere år. Det bekymrer meg, sier hun.

Schultz sier videre at det handler om dedikerte ansatte som ser på jobben som en livsstil, men at det er hennes oppgave at de tar nok ferie.

Derfor skal hun i år, som ifjor, ta runden og sjekke at de ansatte får slappet nok av. Selv tok hun fire uker sammenhengende ferie ifjor.

Nedbemanning og høye krav

Amedia i Buskerud måtte på denne tiden ifjor kutte ett av fire årsverk. Halve administrasjonen har måttet gå de siste to årene.

– I nedbemanningsprosessen har alle fått kjenne på om de vil være her. Mediebransjen er inne i en omstilling og dette er tøft. Vi blir færre, og da blir vi mer sårbare. Det stilles krav til alle, sier Schultz.

– Har kravene blitt for høye for de ansatte som er igjen, slik at de ikke har tid til å ta ferie?

– Der kommer min oppgave inn. I år har jeg måttet passe ekstra godt på, fordi det har vært et belastende år. Jeg har derfor tatt en ekstra sjekk for å være sikker på at alle får koblet av, sier hun.

«Ikke mulig å ta ferie»

Redaktør Dag Wathne i Svelviksposten var en av dem som ble sterkt oppfordret til å ta mer ferie ifjor.

– Det har aldri passet. Det er ikke mulig å drive en liten virksomhet og stikke av i tre uker på sommeren. Og særlig når kommunen fylles opp av sommergjester. Da kan ikke vi som kjefter på handelsstanden, være de første som stikker av, sier han, og legger til:

– Men det er særdeles frivillig. Jeg lever for dette og av dette.

Svelviksposten kommer ut én dag i uken, og har 2,8 årsverk. Wathne sier han jobber syv dager i uken. For hvem skal oppdatere nettsiden hvis han tar helg?

– Jeg sa til Victoria at jeg tar ferie hver halve torsdag. Jeg kommer litt senere, også blir det kanskje lovlig antall uker tilsammen i året. Også holder vi stengt to uker i juli. Det hater jeg oss selv for. Det er lite proft, men det skulle samtidig bare mangle, sier han.

– Hvordan reagerte Schultz da du nektet å ta lenger ferie?

– Hun ga opp.

Ferieuker til gode

Produktiviteten har aldri vært høyere i Fastlands-Norge, sammenlignet med de beste landene i verden. Produktiviteten har gått i bølger, men er nå 11,3 prosent bedre enn de beste i OECDs (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) ferske undersøkelse (se grafikk).

Thore Alnes, nyhetsleder i Drammens Tidende, hadde fire-fem ferieuker til gode ved årsskiftet.

– Jeg tok to uker ferie, men var vaktsjef og tok – helt frivillig – på meg noen ekstravakter. Jeg visste også at hvis jeg tok ferie, vil en annen sitte med hele ansvaret, sier han.

Schultz sier at det må nok en omorganisering til for å få bedre balanse mellom jobb og fritid.

– Dette er ikke holdbart over tid. Men det er langt derfra til at nordmenn er late, sier Amedia-direktøren.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.