Det er langt på vei oppnådd enighet i Aps valgkomité om å innstille Kjersti Stenseng som Raymond Johansens etterfølger som partisekretær, etter det DN erfarer. Dermed ligger den tidligere lederen av Oppland Ap an til å bli valgt inn til et av de mektigste vervene i norsk politikk.

Valgkomiteen i Ap, som ledes av Martin Kolberg, har satt som mål å bli ferdig med sin innstilling 1. mars.

Vågå-saken

Kampen om hvem som skal bli partisekretær har stått mellom Stenseng og Astri Aas-Hansen, advokat og tidligere statssekretær i Stoltenberg-regjeringen.

Etter det DN får opplyst opparbeidet Kjersti Stenseng stor tillit sentralt i Arbeiderpartiet for måten hun håndterte den vanskelige Vågå-saken. Dette kan ha vært avgjørende for at hun foretrekkes som partisekretær.

 

Som leder av fylkespartiet måtte Stenseng håndtere saken der Vågå-ordfører Rune Øygard ble siktet for seksuell omgang med barn. I tillegg har hun lang fartstid i partiet som sentralstyremedlem, politisk rådgiver og statssekretær.

Kjersti Stenseng bekrefter overfor DN at hun har vært i kontakt med valgkomiteen, men vil ikke opplyse om at hun har fått beskjed om at hun kommer til å bli innstilt.

– Jeg har sagt at jeg stiller meg til disposisjon for sentralstyret og eventuelle andre verv. Nå avventer jeg valgkomiteens konklusjon og kan ikke si noe før den er klar, sier Stenseng.

Nestlederkamp

Arbeiderpartiet vil på landsmøtet i april velge to nestledere, mot dagens ene. Dagens nestleder Helga Pedersen gjorde det tidlig klart at hun ikke tar gjenvalg.

DN har snakket med flere av medlemmene i Aps valgkomité og allerede på det første møtet 19. januar ble det klart at Trond Giske måtte bli den ene nestlederen.

Da Martin Kolberg lot ordet gå rundt møtebordet og alle komiteens medlemmer komme med sine første uttalelser, ble det raskt enighet om at Trond Giske hadde bred og sterk støtte fra hele partiet. Da Trond Giskes kandidatur var så sterkt, ble det samtidig klart at den andre nestlederplassen og partisekretæren måtte være en kvinne for å opprettholde kjønnsbalansen i Ap-ledelsen.

Tre kandidater

Kampen om det andre nestledervervet står fortsatt mellom tidligere statsråd og nå stortingsrepresentant fra Oslo, Hadia Tajik, og stortingsrepresentant fra Hordaland, Jette Christensen.

Fortsatt er det krefter som jobber for at Anniken Huitfeldt skal blir den andre nestlederen, men etter det DN får opplyst ligger det an til at hun ryker ut på det neste møtet i valgkomiteen. Valget vil etter dette stå mellom Tajik og Christensen. Christensen kjøres fortsatt frem som Vestlandets kandidat, med støtte fra Hordaland, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane. Selv om Hadia Tajik har sin bakgrunn fra Rogaland, blir hun i denne sammenhengen sett på som Oslos kandidat. Men det er sterke krefter i Rogaland som jobber for at Tajik skal bli nestleder og mye tyder på at Rogaland til slutt vil gå inn for Tajik fremfor Christensen.

Både medlemmer i valgkomiteen og andre sentrale Ap-kilder sier til DN at nestlederspørsmålet fortatt er helt uavklart. Samtidig peker flere av DNs kilder i retningen av at det er største sannsynlighet for at det til slutt ender med Hadia Tajik og Trond Giske som nestlederpar under partileder Jonas Gahr Støre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen her.