Det nye missilet Joint Strike Missile (JSM) er et langtrekkende, presisjonsstyrt missil som utvikles for F-35 av Kongsberg Defence Systems. Det er en videreutvikling av NSM-missilet som brukes av Sjøforsvaret.

De norske og australske forsvarsdepartementene ble enige om samarbeidet tidligere denne uka, og avtalen ble presentert på et flyshow i Melbourne torsdag.

Australia skal bidra med ekspertise innen missilkontroll og styresystemer til JSM. Målet er å videreutvikle og tilføre ytterligere kapasitet til missilet. Dette vil ifølge regjeringen både styrke missilets operative evne og mulighetene for at også andre land vil investere i missilet.

Regjeringen opplyser at JSM vil gjøre det mulig for Forsvaret både å finne og nå gjennom mot godt forsvarte mål over lange avstander, både på land og til havs. Sammen med F-35 vil missilet derfor innebære en betydelig styrking av den norske krigsforebyggende terskelen, opplyser regjeringen.

Norge skal anskaffe inntil 52 kampfly F-35-kampfly de neste årene. De første to som er ment for trening, er allerede under bygging, og blir levert i USA i løpet av dette året. De neste to leveres i 2016. Anskaffelsen er beregnet å koste 67,9 milliarder reelle 2015-kroner.

Les også:
Her er årets nordiske stjernerestauranter
Rødt flagg i Seadrill (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.