Mulla Krekar blir fremstilt for varetektsfengsling etter sine ytringer i et NRK-intervju fredag ettermiddag. Samme dag får han oppnevnt en særskilt advokat hos Kongen i statsråd.

Årsaken til at Krekars sak havner på kronprins Haakons bord fredag er at politiet har hemmelige bevis mot mullaen som de mener styrker deres sak om at han må tvangsflyttes til Kyrksæterøra, fordi han utgjør en trussel mot rikets sikkerhet.

Beviset består av en ny, gradert rapport fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), som må opp for Kongen i statsråd dersom den kan brukes i ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Sjelden ordning

Dersom denne blir godkjent, vil det oppnevnes en særskilt advokat som kan vurdere om bevisene er holdbare. Ordningen brukes i saker der det føres bevis om forhold som holdes hemmelig av hensyn til rikets sikkerhet eller forholdet til fremmed stat.

Det er bare andre gang denne spesielle loven blir brukt i norsk rettshistorie, ifølge Aftenposten. Den første saken omhandler utvisningen av eks-Taliban-minister Abdul Rauf Mohammad.

Krekars forsvarer Brynjar Meling får ikke oppgaven som særskilt advokat fordi han en part i saken. Meling er kritisk til den nye bevisføringen.

– Vi vet ikke hva vi skal forsvare oss mot. Mulla Krekar kan ikke gardere seg mot det for han kan ikke snakke med advokaten, og jeg kan heller ikke ha kontakt med denne advokaten. Det er et rettssikkerhetsproblem, sier Meling til NRK.

Advokat Mette Yvonne Larsen har nødvendig sikkerhetsklarering, og er allerede blitt spurt om å påta seg jobben, skriver VG. Hun har ikke ønsket å kommentere saken.

Statsministeren reagerer

Krekar er også siktet for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling i et intervju som ble sendt på NRK onsdag. I intervjuet sa han at personer som lager karikaturer av profeten Muhammed fortjener å dø.

Krekars uttalelser fikk blant annet statsminister Erna Solberg (H) til å reagere.

– Jeg vet at disse uttalelsene ikke er representative for muslimer flest i Norge. Vi har alle vært vitne til stort engasjement for fellesskap og samhold, og det å ta avstand fra ekstreme holdninger, sist i forbindelse med ringen av unge muslimer rundt synagogen i Oslo, sa statsministeren til NTB etter at intervjuet ble sendt.

Krekar er også politianmeldt etter et intervju med et kurdiske TV-selskap. Anmeldelsen gjelder nye trusler mot Halmat Goran. Kurderen har tidligere brent deler av Koranen.

Utvide siktelsen

NRK-intervjuet var bakgrunnen for at Krekar ble pågrepet og siktet, men det er ikke utenkelig at siktelsen blir utvidet, sier politiinspektør Vegard Rødås ved Oslo politidistrikt til NTB fredag morgen.

Rødås ønsker ikke å utdype innholdet i fengslingsbegjæringen før den skal behandles av Oslo tingrett fredag ettermiddag.

Det er ventet at både Krekar og advokat Brynjar Meling møter i retten, ifølge politiinspektøren. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Gresk krisepakke blir trolig godkjent i Tyskland

Store tap for Funcom

Bred nedgang for Aker