Norge vil stille seg bak USAs forslag om å innføre sanksjoner mot Sør-Sudans president Salva Kiir og hans erkerival Riek Machar.

Restriksjoner på reiser og frys av omfattende verdier i utlandet blir resultatet om ikke partene blir enige om en fredsløsning innen torsdag neste uke, varsler Utenriksdepartementet.

– Manglende vilje hos partene til å stanse krigen og enes om politiske løsninger gjør at Norge støtter det amerikanske initiativet til en sikkerhetsrådsresolusjon om å innføre sanksjoner, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Maktkamp

En maktkamp mellom Kiir og Machar utløste en blodig strid for drøyt 14 måneder siden, som har kostet titusenvis av menneskeliv og sendt nesten to millioner mennesker på flukt. En rekke avtaler om våpenhvile er inngått – og brutt.

Da den siste runden med forhandlinger startet 19. februar, møtte Kiir ikke engang opp.

Sanksjonene vil gjelde for både president Kiir og hans tidligere visepresident Machar, samt flere ledende kommandanter.

Brende diskuterte torsdag saken med USAs utenriksminister John Kerry, etter at et amerikansk forslag om sanksjoner for individer i Sør-Sudan ble lagt fram for Sikkerhetsrådet onsdag. Norge stiller seg nå bak hele forslaget til USA.

Vekker oppsikt

Gjennom den såkalte troikaen spilte Norge sammen med USA og Storbritannia en viktig rolle i å få på plass en fredsavtale i Sudan, noe som ga Sør-Sudan nasjonal selvstendighet seks år senere.

Sørsudanske ledere har regnet Norge blant sine beste venner, og etter det NTB erfarer, har det vakt oppsikt at regjeringen nå går inn for sanksjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Kraftig budsjettsmell for Russland

Færre brev slår negativt ut for Posten

- De svake tallene er i kontrast med signalene fra boligmarkedet