Høie understreker at barnevaksinene beskytter hele samfunnet.

– Foreldre til friske barn bør derfor føle det som en solidaritetshandling å vaksinere sine barn, skriver Høie i et skriftlig svar til Stortinget.

Det var Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen som stilte spørsmål om hva statsråden vil gjøre for å sikre fortsatt høy oppslutning om vaksinasjonsprogrammet.

– Få reelle motstandere

Micaelsen mener Høies svar ikke er godt nok. Han lurer på om statsråden vil vurdere en nasjonal vaksinasjonsstrategi.

– Erfaringene fra helsestasjonene er at de egentlige vaksinasjonsnekterne bare utgjør 1 til 2 prosent. Det er mange tiltak vi har mulighet for å sette inn rettet mot andre grupper, sier Micaelsen til NTB.

Han mener vi vet for lite om hvorfor barn ikke blir vaksinert. Noen er usikre på behovet eller bekymret for bivirkninger. Andre blir ikke fanget opp av systemet.

– Det kan være så banale ting som at en time som ble avlyst, ikke blir satt opp på nytt. Andre faller ut på grunn av flytting, sier Micaelsen.

Han ønsker seg tettere oppfølging av familiene som ikke vaksinerer. En mulighet er at helsestasjonene blir flinkere til å ta en oppfølgingssamtale. Andre tiltak er egne vaksinasjonsdager eller at fastleger informerer aktivt til nye pasienter på sine lister.

Målrettet informasjon

Debatten om barnevaksinene har fått et oppsving etter meslingutbrudd i USA og Europa nylig. For å ha kontroll med sykdommen, må 95 prosent av befolkningen være vaksinert. I Norge ligger nivået på 92 prosent.

En utfordring for helsemyndighetene er miljøene hvor foreldre er skeptiske til vaksine og hvor dekningen er lavere. Det gjør barna sårbare for lokale utbrudd.

Høie mener det er nødvendig med mer kunnskap om disse gruppene. På den måten vil man kunne gi mer målrettet informasjon til vaksinemotstandere eller -skeptikere.

– Holdningsundersøkelser og store forskningsprosjekter pågår for å samle slik kunnskap. I tillegg jobbes det med å bedre informasjon også til skolebarn, personer med minoritetsbakgrunn og mediene, skriver han.

Forsker på sikkerhet

Helsemyndighetene samler inn statistikk over vaksinedekning, sykdomsutbrudd og bivirkninger. Høie viser til at det også pågår en rekke forskningsprosjekter for å måle effekt av og sikkerhet ved vaksinasjon.

– Det er viktig å synliggjøre kunnskapen fra alle disse systemene for at foreldre skal kunne ta informerte valg og for å bevare høy tillit til barnevaksinasjonsprogrammet, skriver han.

Høie er tydelig på at det fortsatt skal være frivillig om man vil vaksinere barna sine. Han støtter ikke utspillet om et obligatorisk system, slik Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Oslo Tone Tellevik Dahl, luftet tidligere denne uken.

– Vi trenger en god og åpen debatt rundt temaet for å opprettholde tillit til programmet i befolkningen, skriver han.

Les også:
Vekstbrems demper Wall Street
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.