Jenter i tolvårsalderen har fått vaksinen siden den ble innført i barnevaksinasjonsprogrammet i 2009.

Nå mener Arbeiderpartiet det er på tide å utvide tilbudet. I første omgang til de eldre årskullene slik at jenter og kvinner opp til 26 år kan få den.

– Livmorhalskreft er en av de få kreftformene det er mulig å forebygge gjennom vaksine, sier Torgeir Micaelsen, Arbeiderpartiets helsepolitisk talsmann, til NTB.

Gjennom kombinasjonen av masseundersøkelse (screening) og at flere vaksineres, kan man på sikt så godt som utrydde denne kreftformen, argumenterer han.

– Det foreligger gode faglige grunner for å utvide tilbudet. Dessuten har Folkehelseinstituttet funnet at det samfunnsøkonomisk lønnsomt. Da er det ingen grunn til å vente, mener han.

Får støtte

Helse- og omsorgskomiteen skal etter planen ha sin innstilling klar rett før påske. Flere av de andre partiene signaliserer at de i utgangspunktet er positive, selv om de ikke formelt har tatt stilling til forslaget ennå.

– Jeg har selv tenkt på at dette bør vi få gjort noe med. Det er en dårlig samvittighet som henger igjen fra da vi var i regjering, det at vi ikke fikk gjennomført dette opphentingsprogrammet, sier Senterpartiets Kjersti Toppe.

SV-leder Audun Lysbakken sier partiet vil støtte forslaget fordi vaksiner kan spare folk for store lidelser, og at det er viktig at alle får et tilbud.

– I kampen mot kreft må vi ta alle midler i bruk, og tilbud om gratis HPV-vaksine kan redde mange som ellers ville blitt syke, sier han.

Også for gutter

Det bør også bli fortgang i arbeidet med å vurdere om gutter skal vaksineres, foreslår Arbeiderpartiet. Vaksinen kan redusere risikoen for krefttyper som rammer menn, som analkreft.

Men prisen på vaksinen avgjør om den er kostnadseffektiv, og en arbeidsgruppe hos Folkehelseinstituttet skal nå i gang med å vurdere det.

Fremskrittspartiet er ikke avvisende til å utvide programmet til å omfatte flere, men mener det kan være lurt å vente på at rapporten kommer.

– Fremskrittspartiet er opptatt av at hvis anbefalingene tilsier det, så ønsker vi å utvide programmet, sier helsepolitisk talskvinne Kari Kjønaas Kjos.

Prioriteringsspørsmål

Regjeringspartner Høyre er likeledes i hovedsak positive, men er opptatt av at det vil koste.

– Dette har vært etterspurt i mange år, men det har en budsjettkonsekvens. Mye taler for opphenting, men det er et spørsmål om prioritering, sier Tone Wilhelmsen Trøen, som representerer partiet i helse- og omsorgskomiteen.

I Venstre er man derimot skeptiske på grunn av mulig risiko ved vaksine veid opp mot helsegevinst.

– Vi vet lite om virkningene generelt, og når man går oppover i alder, vet vi enda mindre, sier helsepolitisk talsmann Ketil Kjenseth.

Kristelig Folkeparti ønsket ikke å kommentere spørsmålet før de har tatt formelt stilling til det.

Les også:
Hver fjerde influensavaksinerte kan bli syk
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.