Saken er oppdatert.

Nerdrum og instituttet inngikk en avtale i 2009, men etter drøyt to år avsluttet kunstneren avtalen. TNI valgte som følge av dette å saksøke maleren for et tap som ble anslått til 23 millioner kroner. I september i fjor havnet partene i retten.

Larvik tingrett frifant Nerdrum for kravet samme måned, men dommen ble anket av TNI. Mandag kunngjorde imidlertid partene i en felles pressemelding fra deres advokater at de har inngått forlik.

– Partene er nå enige om å bilegge tvisten på nærmere avtalte vilkår, heter det i kunngjøringen.

De ønsker ikke kommentere saken ytterligere overfor NTB.

– Partene er enige om kun å gjengi pressemeldingen, som de er enige om, og å ikke kommentere forlikets innhold utover det, sier TNIs advokat Espen Komnæs.

Tiårig kontrakt

Kustneren og TNI hadde inngått en tiårig kontrakt som ga instituttet eksklusiv rett til markedsføre og selge Nedrums kunst verden rundt. Dagens Næringsliv har tidligere skrevet at instituttet skulle få 50 prosent provisjon for å selge kunsten.

I retten sto striden om hvorvidt avtalen var oppsigelig. Larvik tingrett skrev i dommen der den frikjenner Odd Nerdrum, at partene i sin korrespondanse hadde avtalt seg bort fra å rette økonomiske krav mot hverandre.

Nerdrum valgte å avslutte avtalen fordi han mente at samarbeidet ikke hadde skapt noe ny aktivitet, går det fram av hans advokat Stein E. Hoves sluttinnlegg til Larvik tingrett.

Flere rettssaker

Kunstneren har de siste årene vært nødt til å møte i retten i flere saker. Han ble tidligere i fjor dømt til fengsel i ett år og åtte måneder for grovt skattesvik.

Åtte måneder av straffen ble gjort betinget, men Nerdrum anket til Høyesterett og ba om at hele dommen ble gjort betinget. Høyesterett avviste å behandle saken.

Les også:
Streiken splitter de ansatte: - Jeg jobber overtid så lenge det er nødvendig
Ber Olsen gjøre som Yellen
Jakter jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.