Statskog mener det vil være fornuftig å øke salget av små skogseiendommer med 150.000 dekar.

– Vi har hele tiden hevdet at det ved et salg er helt åpenbart at jakt- og fiskerettigheter er knyttet til eiendomsretten. Jo mer man selger, desto mindre blir tilgjengelig for allmennheten, sier Aps Knut Storberget til NTB.

Hans egen regjering satte i gang et begrenset salg av skogseiendommer. Men ikke minst av hensyn til allmennhetens interesser er grensen nå snart nådd, mener han.

Regjeringen har gitt Statskog i oppgave å utrede privatisering av etatens egen skogvirksomhet, blant annet salg av eiendommer. Mandag fikk landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) utredningen.

Tviler på modell

Statskog har ikke «funnet virkemidler for å sikre tilgang til jakt og vilkår for jakt, fiske og friluftsliv ved arronderingssalg». Det overrasker ikke Storberget.

– Det er ganske uinteressant å selge skogseiendommer hvis man ser for seg en modell hvor jakt- og fiskerettigheter blir tatt bort. Mange av interessentene vil være svært opptatt av nettopp å få rettigheter til jakt og fiske, sier han.

Senterpartiets Geir Pollestad viser til at Statskog ikke går like langt som regjeringen har foreslått når det gjelder utsalg.

Han tviler på modellen Statskog skisserer for å sikre allmennhetens tilgang, nemlig at staten sikrer seg en tredels eierandel ved selskapsetableringer.

– Hvis jeg skulle satset på skog, ville jeg vegret meg litt for å gå inn i en modell hvor staten har 34 prosent eierskap, sier han til NTB.

Pollestad har større tro på et forsiktig salg av skogeiendommer fullt og helt, fordi det vil gi lokalt eierskap og best sikre fellesskapets interesser.

– Gir god tilgang

Listhaug sier det er for tidlig å konkludere om det vil være fornuftig å øke salget av skog med 150.000 dekar, i tillegg til de 600.000 dekarene som ble lagt ut alt under den rødgrønne regjeringen.

Men løsningen Statskog skisserer, gir god tilgang til jakt og fiske, mener hun.

– Det er flere måter å innrette jakt og fiskerettigheter på hvis man skulle ende med et aksjeselskap. I møtet var styreleder veldig tydelig på at man her vil kunne sikre allmennheten god tilgang på jakt- og fiskerettigheter, sier hun til NTB.

Høyres Gunnar Gundersen forutsetter at Statskog vet best når det gjelder hvor mye utsalget kan økes. Han stusser over Aps motstand mot å legge ut ytterligere 150.000 dekar for salg.

Foreslår deling

Statskog åpner også for å splitte opp selskapet i ett eller flere nye aksjeselskaper. Styret i Statskog skriver at en kombinasjonsmodell, med et større regionalt og to lokale skogselskaper, vil kunne maksimere statens verdier.

Ytterligere privatisering utover et noe økt skogsalg kan gjøres gjennom etablering og ved å privatisere ett eller flere AS som eier skog, mener styret.

Men en helprivatisering av Statskog vil gi et betydelig underskudd, advarer Statskog.

– Dette vil enten føre til behov for finansiering, eller betydelig reduksjon i kapasitet, nivå og kvalitet på forvaltningen av statens utmarkseiendommer. Styret mener at en ved en full privatisering bør vurdere om dagens organisering er den riktige, anføres det.

Les også:
Streiken splitter de ansatte: - Jeg jobber overtid så lenge det er nødvendig
Ber Olsen gjøre som Yellen
Jakter jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.