Hos norske fengselsansatte møter ordningen derimot unison kritikk.

– Dette er et kjempeløft for norsk kriminalomsorg, sier justisminister Anders Anundsen (Frp), for anledningen på cella i Norgerhaven fengsel helt nord i Nederland.

Han har akkurat undertegnet avtalen om å sende 242 innsatte fra Norge til den nederlandske landsbygda. Der venter celler på fire ganger to kvadratmeter. Toalett og vask i hjørnet. Seng, et lite kjøleskap og en TV.

– Dette er gode soningsforhold. Standarden er veldig bra. Det er et relativt gammelt fengsel, men vedlikeholdt ganske nylig, sier Anundsen.

Pris

Nederlenderne setter prisen til 25,5 millioner euro i året – 215 millioner kroner i året for å leie ut soningsplasser til Norge. Men samlet pris blir høyere enn det.

Fangene må transporteres til og fra Nederland, og Norge skal stå for ledelsen av institusjonen. Anundsen vil ikke legge fram totalprisen ennå.

– Vi skal gjøre rede for det når vi legger dette fram i Stortinget. Men det som er utgangspunktet, er at det skal koste omtrent det samme som å drifte en norsk fengselsplass, sier han og lover de innsatte de samme rettigheter som de ville hatt i Norge.

Avtalen må godkjennes av de folkevalgte, og Anundsen sier seg «overbevist om at Stortinget tar kloke valg». Om saken godkjennes før sommeren, som justisministeren håper, vil ordningen vare i tre år fra september, med mulighet for forlengelse.

Motstand

Men fagorganisasjonene til de fengselsansatte går unisont imot avtalen. De mener soning i utlandet bryter med viktige prinsipper i norsk kriminalomsorg.

– Vi er imot å flytte soningsplasser ut fra Norge. Det er den enkelte stats ansvar å sørge for å ha nok kapasitet til å gjennomføre de straffereaksjoner som den enkelte stat ilegger sine borgere, sier forbundsleder Knut Are Svenkerud i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY) til NTB.

Også Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) og Fellesorganisasjonen har sterke prinsipielle motforestillinger mot å åpne for at norske fanger skal kunne sone i utlandet.

Alle de tre organisasjonene stiller spørsmål ved kvaliteten på tilbudet de innsatte vil få.

Sprengt kapasitet

Anundsen sier løsningen er en midlertidig løsning på et akutt problem.

– Vi trenger langt flere plasser, og det planlegger vi for på lengre sikt. Alternativet er at køen øker og at kapasiteten fortsetter å være sprengt som i dag med nesten 99 prosent belegg. Det er ikke plasser å oppdrive, sier han om hvorfor han er overbevist om den nederlandske løsningen.

– Vi sikrer norske fanger god kvalitet, lover den nederlandske statssekretæren Fred Teeven og sier Nederland ikke kommer til å tjene penger på avtalen.

– Nei, vi tjener ikke penger. Det vi tjener på dette, er at vi holder folk i arbeid i fengselssystemet, sier han.

Kritikk

Professor emeritus Thomas Mathiesen i Norsk forening for kriminalreform har kritisert saksbehandlingen og mener justisministeren har kuppet prosessen for å få «saken ordnet som han ønsker det».

Avtalen blir signert før regjeringen har endret straffegjennomføringsloven slik at den åpner for at norske fanger kan sone i utlandet.

Også i Nederland har ordningen skapt litt bølger.

De nederlandske innsatte må flytte, og 18 av langtidsfangene har klaget. En rettslig prøving av flyttingen avgjøres fredag.

– Jeg regner med retten vil be meg sikre like soningsforhold for dem andre steder, og det vil jeg gjøre, sier Teeven.

Les også:
Streiken splitter de ansatte: - Jeg jobber overtid så lenge det er nødvendig
Ber Olsen gjøre som Yellen
Jakter jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.