– Det er første gang en leder, tydeligvis, er blitt fjernet mot sin vilje, sier Nobel-historiker Asle Sveen sier til Aftenposten. Han tror kineserne nå vil få inntrykk av at press virker.

– Det er Thorbjørn Jagland som har vært symbolet på de upopulære prisutdelingene, og nå er han borte, sier Sveen til avisen.

Tidligere Arbeiderparti-politiker Jagland har frontet en rekke kontroversielle fredspristildelinger. Etter at Nobels fredspris gikk til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 frøs det politiske forholdet mellom Norge og Kina til is.

Etter seks år i Nobelkomiteens lederstol ble det tirsdag kjent at Jagland erstattes av mangeårig nestleder, Kaci Kullmann Five.

– Vanskelig

Seniorforsker Marc Lanteigne hos NUPI mener det er vanskelig å forutsi hvordan Kina vil reagere på endringene i komiteen, men sier det ikke er sikkert at Beijing vil reagere positivt på at Jagland erstattes.

– Fra Kinas side har det vært hevdet at tildelingen hadde en politisk slagside. Når det nå finner sted en endring i komiteen, kan det tolkes som det faktisk er en politisk innflytelse og en forbindelseslinje til den norske regjeringen, sier Lanteigne til NTB.

Aftenposten-redaktør Harald Stanghelle tror Kina er veldig fornøyd med at Jagland ble byttet ut.

– Kina er nok veldig fornøyde nå. Og det kommer til å bli spekulert mye rundt hvorvidt det er gitt etter for det kinesiske presset. Indirekte har nok det uansett hatt betydning, sier han til VG.

– Uheldig

Styreleder i Norsk PEN William Nygaard mener beslutningen om å ikke gjenvelge Jagland er uheldig.

Til NRK refererer han til at Nobelkomiteen i nåværende periode består av flere medlemmer fra høyresiden i norsk politikk enn venstresiden.

– Og i det øyeblikket dette skjer, blir Jagland byttet ut med en som har en klart høyreorientert profilering. Utenfra sett vil dette måtte oppfattes som en slags markering av at den politiske tilknytningen for Nobelkomiteen er sterkere enn det man i Norge ønsker at den skal fremstå som, sier Nygaard til NRK.

– Slik det fremstår, tror jeg det er uheldig og uklokt.

Avviser kritikken

Nyvalgte Five avviser på det sterkeste at kritikken mot Jagland etter Liu-prisen ligger bak lederskiftet.

– Jeg var helhjertet med på prisen til Liu Xiaobo, sier den tidligere nestlederen i komiteen.

Direktør ved Nobelinstituttet og sekretær i Nobelkomiteen, Olav Njøstad, mener det ikke er noen grunn til å tvile på at det ikke er noen politiske føringer bak beslutningen.

– Hvis man skulle gjort et knefall for kineserne måtte man egentlig valgt det eneste medlemmet i den nåværende komiteen som ikke var med på den beslutningen, sier han.

– Blir neppe bedre

Krf-leder Knut Arild Hareide mener det er lite sannsynlig at Kinas syn på komiteen vil bli bedre etter lederskiftet.

– Kina har ikke forstått Nobelkomiteen. Deres forståelse blir neppe bedre av dette. Nobelkomiteen er og blir uavhengig, sier Hareide.

Thorbjørn Jagland fortsetter som medlem i komiteen, mens Berit Reiss-Andersen blir ny nestleder.

Jagland forlot tirsdagens møte i god tid før Five møtte pressen og uten å gi noen kommentarer.

– De som er valgt inn fra Høyre og Frp på Stortinget, har valgt en ny komitéleder og fikk flertall for det. Det må jeg forholde meg til, sier han til NRK.


Les alt om saken:  Nobel-ekspert: – Åpner for russisk prisvinner


  Five spurt om å bli Nobel-lederfør komite-møtet
 

Hareide fikk Nobel-overraskelse
Jagland: – Dette må jeg forholde meg til
  Five blir ny leder av Nobelkomiteen
Nygaard om Jagland-vrakingen: – Uheldig og uklokt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.