Finansdepartementet sier i en pressemelding at avgiften vil bli behandlet i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett.

Under forhandlingene om statsbudsjettet for 2015 ble det besluttet å innføre en avgift på bæreposer fra 15. mars i år. Men tirsdag meldte Finansdepartementet at innføringen er utsatt.

«Departementet har på bakgrunn av innspillene som har kommet i høringsrunden, besluttet at avgiften på bæreposer ikke skal iverksettes fra 15. mars 2015», heter det pressemelding.

– Jeg tolker dette slik at poseavgiften ikke vil bli innført noen gang, sier Frps skattepolitiske talsmann Gjermund Hagesæter til VG.

Virke jubler

Forslaget var sendt på høring, men tirsdag opplyste Finansdepartementet at avgiften likevel ikke blir innført førstkommende søndag.

Virke, som organiserer store deler av den norske handelsnæringen, er en av dem som uttalte seg kritisk til avgiften i sin høringsuttalelse.

– Nå gjenstår det bare å skrote avgiften i revidert nasjonalbudsjett i mai. Dette må vi se som en full seier mot poseavgiften, sier samfunnspolitisk direktør Harald Andersen i enpressemelding.

Avgiften var anslått å gi staten 1 milliard kroner i merinntekt, men den korte pressemeldingen fra departementet sier ikke noe om hvilke hensyn som nå har gjort at innføringen er utsatt eller hvordan de tapte inntektene skal dekkes inn.

Omstridt avgift

Poseavgiften var opprinnelig en del av miljøpakken som Fremskrittspartiet måtte svelge for å få sentrumspartiene med på kuttene i bensin- og bilavgifter. Avgiften skulle etter planen være på 1,50 kroner og gi 1 milliard ekstra til statskassen.

– Dette viser at man har tatt til fornuften og hørt på alle de negative innspillene i høringsrunden. Vi har heldigvis en regjering som lytter til innspill og korrigerer kursen, sier Hagesæter.

Da forslaget om poseavgift ble fremmet i november i fjor, hersket det full forvirring om hvilket parti det var som egentlig stod bak idéen.

Det er imidlertid ikke første gang en poseavgift foreslås. En plastposeavgift på 25 øre ble foreslått av Korvald-regjeringen i budsjettet for 1974.  Regjeringen Bratteli overtok - og videreførte avgiftsforslaget.
 

Les også: Der gikk dollaren i åtte kroner

Kritisk til Kinas nye solkonge

- Vi er veldig optimistiske (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.