Cecilie Holgersen, daglig leder i Norges Tannteknikerforbund, reagerer derfor på at Tannlegeforeningen tar LO-leder Gerd Kristiansen i skole for å kjøpe tannlegetjenester i Ungarn.

 

Kristiansen burde i stedet støttet norske arbeidsplasser og næringsliv, hevdet Tannlegeforeningen i DN tidligere denne uken.

Tannteknikerforundets leder er slett ikke uenig i at LO-lederen bør støtte norske arbeidsplasser. 

I skuddlinjen

– Men det er spesielt at de nå går ut i avisen mot en praksis de selv har drevet med over flere tiår, sier hun, og viser til hvordan tannlegene har erstattet norskprodusert tannteknikk med kinesisk. 

Daglig leder i Norges Tannteknikerforbund Celine Holgersen.
Daglig leder i Norges Tannteknikerforbund Celine Holgersen. (Foto: Jo Straube)
Import av tannteknikk fra Kina har tatt seg gradvis opp fra begynnelsen av nittitallet. I dag utgjør importen 35 prosent av omsetningen av tannteknikk.

– Vi er en sterkt presset yrkesgruppe. Tannlegene er kundene våre – de kjøper i stadig større grad utenlands tannteknikk, fremfor norsk. Vi opplever at de nå roper opp, fordi deres egne arbeidsplasser står i skuddlinjen, – men våre har gjort det lenge. Presset på våre arbeidsplasser er hardt, sier Holgersen.

Hun mener LO-lederen ikke ville hatt noen garanti for at hun bare støttet norske arbeidsplasser, om hun hadde fått kroner satt på hjemme i Norge.

Hvem får pengene?

Prisen på kinesiske produkter ligger etter det DN har bragt på det rene ofte på halvparten av den norske tannteknikere leverer.

– Men for norske tannlegepasienter er det vel flott at tannlegene bruker billigere leverandører ?

– Jeg er ikke overbevist om at pasientene får en høyere regning når tannlegene kjøper norske produkter, sier Holgersen.

– Mener dere besparelsen ved å kjøpe fra Kina går i lommen til tannlegen?

– Deler av det ihvertfall. LO-lederen har jo reist utenlands for å spare penger. 

Holgersen sier norske pasienter i liten grad blir informert om hvem som utfører tannteknikken – om tannerstatningen er produsert i Kina eller Norge. I Norge må tannteknikere være autoriserte. 

– Vi mener det skal være et informert valg.

Holgersen sier fordelen ved norsk tannteknikk er at tannteknikeren kan delta i behandlingsplanlegging og være rådgiver for tannlege og pasient både i valg av produkt og materiale, – og pasienten kan påvirke løsning ut fra krav til estetikk og lommebok.

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.